Mennyei halfilék sütése

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Mennyei halfilék sütése image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

3 Adag
  • Lazac hozzávalók

    •   dkg Lazacfilé
    •   Napraforgóolaj
    •   Vaj 82%
    •   frissen őrölt bors
    •  
  • A Lidl Piac kínálatából

    •   citrom
    •   Kakukkfű
    •   Fokhagyma
  • Durbincs hozzávalók

    •   Aranydurbrincs
    •   Napraforgóolaj
    •   frissen őrölt bors
    •  
  • A Lidl Piac kínálatából

    •   Kakukkfű
    •   Citrom reszelt héja
  • Ponty hozzávalók

    •   Pontyszeletek
    •   Napraforgóolaj
    •   Vaj 82%
    •   frissen őrölt bors
    •  
  • A Lidl Piac kínálatából

    •   citrom

Előkészítés

    Az összes halhúsnak, beleértve a tengeri és édesvízi fajtákat is, magas a víz- és fehérjetartalmuk.

    Emiatt rendkívül hamar, percek alatt megpuhulnak és ugyanennyi idő alatt ki is száradhatnak.

    A legoptimálisabb állapotra kell törekednünk, amikor is a halhús, főleg a bőre, kellemesen pirult, a hús nem nyers, de nem is száraz, hanem puha és szaftos.

    Alábbi három, de hasonló sütési metódus nyújt kellő biztonságot és alapot a tökéletes halhoz.

    Lazac bőrrel vagy bőr nélkül.
  1. A lazac mindkét oldalát bekenjük minimális zsiradékkal, jelen esetben napraforgóolajjal, sózzuk- borsozzuk. Forró serpenyőben, mindig először a bőrös vagy volt bőrös oldalon kellően pirítsuk meg a halat. Majd fordítsuk meg, a tüzet vegyük kisebb fokozatra. Tegyünk halanként egy nagy evőkanál vajat a serpenyőbe, dobjunk mellé egy cikk citromot, friss kakukkfüvet, fokhagymát és a habzó, lassan piruló vajjal locsolgassuk a halat percekig, míg a vaj diós illatú nem lesz és enyhén megbarnul. Vegyük ki a halat, tegyük a tetejére a sült fűszereket és pihentessük pár percig, míg a sült halhús picit megnyugszik, kiegyenlítődik a külső és belső hőmérséklete.

  2. Energia 1 adagban: 402 kcal Fehérje: 30 gramm Zsír: 30 gramm Szénhidrát: 2 gramm

    Durbincs bőrén sütve
  3. Itt azt szeretnénk, hogy a bőr úgy roppanjon, mint a nápolyi, a hús belül üveges és szaftos maradjon. Sózzuk-borsozzuk, reszelt citrommal, aprított kakukkfűvel hintsük a durbincs belsejét. A bőrét csak sózzuk és kenjük meg napraforgóolajjal. Tűzforró serpenyőben süssük-pirítsuk a halat, oldalanként 1-3 percig, míg aranybarna, egyenletesen pirult lesz a bőr, a hús pedig kissé össze is tapad és üveges nem lesz.

  4. Energia 1 adagban: 168 kcal Fehérje: 28 gramm Zsír: 6 gramm Szénhidrát: 1 gramm

    Ponty bőrén sütve-párolva (Só, vaj, citromlé)
  5. A vastagabb bőrrel rendelkező pontyfilét sózzuk meg, és hagyjuk 10-60 percet pihenni, míg a hús feszesebb lesz egy picit. Vékonyan kenjük meg napraforgóolajjal a bőrét és forró serpenyőben süssük akár 6-7 percig is, míg a bőr megpirul. Ne fordítsuk meg, vegyük a tüzet kisebbre, tegyünk mellé egy nagy kanál vajat, azonnal facsarjunk rá egy fél citrom levét és a vajas-citromos lével locsolgassuk-pároljuk a húst, míg egy kés ellenállás nélkül bele nem siklik a filébe, de egy perccel se tovább!

  6. Energia 1 adagban: 296 kcal Fehérje: 24 gramm Zsír: 22 gramm Szénhidrát: 1 gramm