Mézes-gyömbéres gesztenyekrémleves sült csicsókával

Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0perc
Elkészítés 45perc
Mézes-gyömbéres gesztenyekrémleves sült csicsókával image

Hozzávalók

6 Adag
500 g Gesztenyemassza
6 dl Tej
1 - 2 dl Tejszín
5 - 6 dl Gyenge alaplé vagy húsleves
0.5 darab Póréhagyma
3 nagy marék Csicsóka
5 - 6 darab Akácméz
2 - 3 evőkanál Gyömbér
1 csipet Őrölt szerecsendió
6 - 8 evőkanál Napraforgóolaj
2 evőkanál Vaj
1 evőkanál Kristálycukor
bors

Előkészítés

    A csicsókákat körömkefével megsikáljuk, lemossuk. Egészben hagyjuk és a héját is rajtahagyjuk! Egy tűzálló tálba tesszük, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és egy kevés olajat. Alaposan összeforgatjuk és előmelegített, 170 Celsius-fokos sütőben sütjük 40-45 percig, míg a belsejük krémesen puha, a héjuk kissé pirult-karamellizált nem lesz.

    Amíg sül, elkészítjük a gesztenyekrémlevest: A póréhagymát kevés olaj és vaj keverékén aranysárgára pirítjuk. Majd hozzáadjuk a mézet, reszelt gyömbért, szerecsendiót. Egy-két percig futtatjuk, míg a méz habzik picit. Hozzáadjuk a tejet és a gesztenyemasszát. Felforraljuk, és majd tapasztalni fogjuk, hogy a gesztenyemassza szépen elkezd sűrűsödni, és magába szívja a tejet. Ilyenkor kevés húslevessel vagy gyenge alaplével hígítjuk, sőt tejjel is akár! Ügyeljünk, hogy ne hígítsuk túl, ne is legyen sűrű, a gesztenye ízét ne vékonyítsuk!

    5-6 percig forraljuk, sózzuk, utolsó pillanatban adjuk hozzá a tejszínt, majd kézi turmixgéppel pürésítjük! Egy finom szűrőn átpasszírozzuk, és félretesszük tálalásig. Ha elkészül a csicsóka, mérettől függően cikkekre vagy éppen csak félbevágjuk. Forró serpenyőben a vágott felüket aranysárgára pirítjuk, csurranásnyi mézet adunk hozzá, és meghintjük egy kis frissen őrölt borssal és sóval. Összerázzuk. Mélytányér közepébe halmozzuk a sült csicsókát, köré merjük a forró gesztenyekrémlevest.