Mézes-gyömbéres gesztenyekrémleves sült csicsókával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Mézes-gyömbéres gesztenyekrémleves sült csicsókával image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 45 perc

Hozzávalók

6 Adag
    • 500   g Gesztenyemassza
    • 6   dl Tej
    • 1   - 2   dl Tejszín
    • 5   - 6   dl Gyenge alaplé vagy húsleves
    • 0,5   darab Póréhagyma
    • 3   nagy marék Csicsóka
    • 5   - 6   darab Akácméz
    • 2   - 3   evőkanál Gyömbér
    • 1   csipet Őrölt szerecsendió
    • 6   - 8   evőkanál Napraforgóolaj
    • 2   evőkanál Vaj
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    •  
    •   bors

Előkészítés

    A csicsókákat körömkefével megsikáljuk, lemossuk. Egészben hagyjuk és a héját is rajtahagyjuk! Egy tűzálló tálba tesszük, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és egy kevés olajat. Alaposan összeforgatjuk és előmelegített, 170 Celsius-fokos sütőben sütjük 40-45 percig, míg a belsejük krémesen puha, a héjuk kissé pirult-karamellizált nem lesz.

    Amíg sül, elkészítjük a gesztenyekrémlevest: A póréhagymát kevés olaj és vaj keverékén aranysárgára pirítjuk. Majd hozzáadjuk a mézet, reszelt gyömbért, szerecsendiót. Egy-két percig futtatjuk, míg a méz habzik picit. Hozzáadjuk a tejet és a gesztenyemasszát. Felforraljuk, és majd tapasztalni fogjuk, hogy a gesztenyemassza szépen elkezd sűrűsödni, és magába szívja a tejet. Ilyenkor kevés húslevessel vagy gyenge alaplével hígítjuk, sőt tejjel is akár! Ügyeljünk, hogy ne hígítsuk túl, ne is legyen sűrű, a gesztenye ízét ne vékonyítsuk!

    5-6 percig forraljuk, sózzuk, utolsó pillanatban adjuk hozzá a tejszínt, majd kézi turmixgéppel pürésítjük! Egy finom szűrőn átpasszírozzuk, és félretesszük tálalásig. Ha elkészül a csicsóka, mérettől függően cikkekre vagy éppen csak félbevágjuk. Forró serpenyőben a vágott felüket aranysárgára pirítjuk, csurranásnyi mézet adunk hozzá, és meghintjük egy kis frissen őrölt borssal és sóval. Összerázzuk. Mélytányér közepébe halmozzuk a sült csicsókát, köré merjük a forró gesztenyekrémlevest.