A csicsókákat körömkefével megsikáljuk, lemossuk. Egészben hagyjuk és a héját is rajtahagyjuk! Egy tűzálló tálba tesszük, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és egy kevés olajat. Alaposan összeforgatjuk és előmelegített, 170 Celsius-fokos sütőben sütjük 40-45 percig, míg a belsejük krémesen puha, a héjuk kissé pirult-karamellizált nem lesz.
Amíg sül, elkészítjük a gesztenyekrémlevest: A póréhagymát kevés olaj és vaj keverékén aranysárgára pirítjuk. Majd hozzáadjuk a mézet, reszelt gyömbért, szerecsendiót. Egy-két percig futtatjuk, míg a méz habzik picit. Hozzáadjuk a tejet és a gesztenyemasszát. Felforraljuk, és majd tapasztalni fogjuk, hogy a gesztenyemassza szépen elkezd sűrűsödni, és magába szívja a tejet. Ilyenkor kevés húslevessel vagy gyenge alaplével hígítjuk, sőt tejjel is akár! Ügyeljünk, hogy ne hígítsuk túl, ne is legyen sűrű, a gesztenye ízét ne vékonyítsuk!
5-6 percig forraljuk, sózzuk, utolsó pillanatban adjuk hozzá a tejszínt, majd kézi turmixgéppel pürésítjük! Egy finom szűrőn átpasszírozzuk, és félretesszük tálalásig. Ha elkészül a csicsóka, mérettől függően cikkekre vagy éppen csak félbevágjuk. Forró serpenyőben a vágott felüket aranysárgára pirítjuk, csurranásnyi mézet adunk hozzá, és meghintjük egy kis frissen őrölt borssal és sóval. Összerázzuk. Mélytányér közepébe halmozzuk a sült csicsókát, köré merjük a forró gesztenyekrémlevest.