Mézes krémes ünnepi torta

Mézes krémes ünnepi torta image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

12 Szelet
    • 22,5   dkg Liszt
    • 1   teáskanál szódabikarbóna
    • 1   teáskanál sütőpor
    • 1   kávéskanál
    • 1   evőkanál Mézeskalács-fűszerkeverék
    • 1,2   dl Tej
    • 12,5   dkg Méz
    • 2   darab Tojás
    • 1,2   dl Olaj
    • 12,5   dkg Nádcukor
    • 0,5   dl rum
    • 20   dkg Sárgabarack
    • 5   dl Tej
    • 5   dkg Búzadara
    • 1   darab Vaníliarúd
    • 7,5   dkg Cukor
    • 10   dkg Vaj
    • 50   dkg Mascarpone
    • 5   dkg Porcukor

Előkészítés

    TORTA DÍSZÍTÉSÉHEZ: vadnövények, csipkebogyó, levelek, stb.

    A sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra. Összeállítjuk a torta tésztáját: egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, sót és a mézeskalács-fűszerkeveréket, egyenletesen összekeverjük. Egy kis lábasban felmelegítjük a tejet, és hozzáadjuk a mézet, elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Félretesszük kicsit hűlni. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést formázunk, és ebbe jöhetnek a “nedves anyagok”: a két tojás, a mézes tej, az olaj, végül a nádcukor. Elektromos kézi habverővel simára keverjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű szilikon vagy kapcsos tortaformát (ha nem szilikonos, akkor kibéleljük sütőpapírral), és beleöntjük a masszát. 50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, amikor már szárazon jön ki a tű a torta közepéből, akkor sült meg. Teljesen lehűtjük.

    A krémhez forráspontig hevítjük a tejet, amikor forr, hozzáadjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, a cukrot, csipet sót, és amikor kissé lehűlt, a vajat, valamint 25 dkg mascarponét. A krémet is kissé lehűtjük, de maradjon kenhető. A mézes tortalapot három részre vágjuk. A lekvárt és a grízes krémet kettéosztjuk. Az alsó lapot megcsepegtethetjük kevés jófajta rummal. A lapra kenjük a lekvár felét, majd a krém felét. Ráhelyezzük a második lapot, és megismételjük: pár csepp rum, lekvár, krém. Rányomjuk a tetejét. A másik 25 dkg mascarponét kikeverjük a porcukorral, és ezzel fedjük be a torta tetejét és oldalát, de csak vékonyan. Néhány órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk, hogy még szaftosabb legyen.