Első lépésként előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra és két darab, egyenként hat darabos fém muffinforma minden lyukába teszünk fél centiméternyi napraforgóolajat és betesszük a sütőbe! Együtt hevítjük a sütőt és a formákat, felhevítjük az olajat benne! Közben elkészítjük a tésztát, a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a gint vagy vodkát, az átszitált lisztet, csipet sót és a darált földimogyorót.
Mogyorós puffancs vaníliás sajtkrémmel és vörösboros gyümölcsökkel
Hozzávalók
-
- 320 g Liszt
- 80 g mogyoró
- 4 darab Tojás
- 4 dl Tej
- 2 evőkanál Vodka
- 3 - 4 dl Napraforgóolaj
- 120 g Mascarpone sajt
- 120 g Habtejszín
- 120 g Krémsajt
- 2 darab Vaníliarúd
- 250 g Aszalt vörösáfonya és meggy
- 4 dl Vörösbor
- 5 - 6 evőkanál barnacukor
- 3 - 4 evőkanál Keményítő
- ízlés szerint Só
Előkészítés
Alaposan kikeverjük, sűrű palacsintatésztaszerű masszát kell, hogy kapjunk. Ha felforrósodott a sütő és az olaj is, a tésztát elosztjuk a 12 muffinformába, majd azonnal visszatesszük a sütőbe. 20 percig sütjük, míg felpuffad és aranybarna nem lesz! Közben a mascarpone sajtot habosra keverjük a tejszínnel és a krémsajttal, keverés közben hozzáadjuk a porcukrot és vaníliarudak kikapart magját is, ha elkészült, eldobható habzsákba tesszük, aminek végébe csillagcsövet tettünk, és hűtőbe tesszük.
A vörösbort felforraljuk a cukorral és hozzáadjuk az aprított aszalt áfonyát és meggyet is. Pár percig forraljuk együtt, míg a gyümölcsök kissé megpuhulnak, de nem főnek szét, közben sűrítjük egy kis keményítős vízzel. Ha kellően besűrűsödött, félretesszük. Az elkészült puffancsokat kivesszük a sütőből, rácsra tesszük hűlni. Ha langyosra hűltek a puffancsok, melyek teljesen amorf formában sülnek ki és rendszerint lyukas a belsejük, megtöltjük sajtkrémmel. A meleg vörösboros gyümölcsökkel tálaljuk!