A bográcsot felforrósítjuk, beletesszük a mangalicazsírt, és lepirítjuk benne a kolozsvári szalonnát.
Mustáros vaddisznótarja tarhonyával és újhagymás uborkasalátával
Hozzávalók
-
- 2 kg Vaddisznótarja
- 400 g Vöröshagyma
- 1 - 1,5 evőkanál Mangalicazsír
- 70 g Kolozsvári szalonna
- 1 szál Mangalicakolbász vagy vaddisznókolbász
- 6 gerezd Fokhagyma
- 2 evőkanál Paradicsompüré
- 3 - 4 evőkanál Mustár
- 8 szem Borókabogyó
- 4 darab babérlevél
- 4 teáskanál Őrölt római kömény
- 4 szál Tárkony
- ízlés szerint Szárított csombor
- Őrölt feketebors
- ízlés szerint Só
- 400 g Száraz tarhonya
- 3 l Zöldség- vagy húsalaplé
- 3 szál Angolzeller
-
Újhagymás uborkasaláta:
- 2 darab Kígyóuborka
- 4 cl Mirin
- 3 cl almaecet
- 4 cl Dióolaj
- 2 darab Újhagyma
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
- 2 dkg Bazsalikom
- 1 - 2 dkg Citromfű
Előkészítés
Hozzáadjuk a hagymát. Ha lepirult, rátesszük a fokhagymát és a felkarikázott kolbászt is.
Összepirítjuk az alapot, majd hozzáadjuk a vaddisznótarját, erősen pirítjuk, ameddig jó pörzsanyagot nem kapunk, utána hozzáadjuk a babérlevelet, a csombort, a borókabogyót, a római köményt, és borsozzuk.
Ha levet engedne a hús, akkor azt elfőzzük. Ha nincs rajta lé, sózzuk, beletesszük a tárkonyt, rárakjuk a paradicsompürét, egy pár másodpercig pirítjuk a hússal, majd hozzáadjuk a mustárt, és elkezdjük az alaplével szakaszosan felöntve puhára főzni. Mindig visszaredukáljuk a levet az alapig, majd újra egy kevés alaplével öntjük fel. (Semmiképpen se egyszerre öntsük fel!)
Ha már majdnem puha a hús, és nincs rajta sok folyadék, akkor hozzáadjuk a (lehetőség szerint sütőben megpirított) tarhonyát. Fontos, hogy amikor a tarhonyát hozzáadjuk, ne legyen rajta sok folyadék. Összedolgozzuk a húsos alappal, majd felöntjük kb. 1,8-szeres vagy 2-szeres mennyiségű alaplével, mint amennyi a tarhonya mennyisége. (A folyadék mennyisége függ a tarhonya minőségétől is). Lefedjük, gyengébb erősségű tűzön pároljuk fedő alatt, ha van rá lehetőség.
Pár perc múlva megkeverjük, és készre pároljuk. Mielőtt levennénk a tarhonyás ragunkat a bográcsról, belekeverünk egy kis apróra vágott zellerszárat is, frissítő gyanánt.
Az uborkát egy pucoló segítségével hosszú csíkokra szeljük, egészen a magházig.
Ha van rá lehetőség, a magház levét egy gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk hozzá ehhez a léhez a mirint, az almaecetet, a dióolajat, a sót, és ebbe az ízesített lébe tegyük vissza a „legyalult” uborkaszalagokat, amiket borsozunk is.Az újhagymát sréhen ceruza vastagságúra vágjuk, és hozzáadjuk az uborkához. Alaposan átkeverjük. Tálalásnál adjuk hozzá a bazsalikom- és a citromfű leveleket.