Mustáros vaddisznótarja tarhonyával és újhagymás uborkasalátával

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Mustáros vaddisznótarja tarhonyával és újhagymás uborkasalátával
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés30 perc
Elkészítés2:00 óra

Előkészítés

  1. A bográcsot felforrósítjuk, beletesszük a mangalicazsírt, és lepirítjuk benne a kolozsvári szalonnát.

  2. Hozzáadjuk a hagymát. Ha lepirult, rátesszük a fokhagymát és a felkarikázott kolbászt is.

  3. Összepirítjuk az alapot, majd hozzáadjuk a vaddisznótarját, erősen pirítjuk, ameddig jó pörzsanyagot nem kapunk, utána hozzáadjuk a babérlevelet, a csombort, a borókabogyót, a római köményt, és borsozzuk.

  4. Ha levet engedne a hús, akkor azt elfőzzük. Ha nincs rajta lé, sózzuk, beletesszük a tárkonyt, rárakjuk a paradicsompürét, egy pár másodpercig pirítjuk a hússal, majd hozzáadjuk a mustárt, és elkezdjük az alaplével szakaszosan felöntve puhára főzni. Mindig visszaredukáljuk a levet az alapig, majd újra egy kevés alaplével öntjük fel. (Semmiképpen se egyszerre öntsük fel!)

  5. Ha már majdnem puha a hús, és nincs rajta sok folyadék, akkor hozzáadjuk a (lehetőség szerint sütőben megpirított) tarhonyát. Fontos, hogy amikor a tarhonyát hozzáadjuk, ne legyen rajta sok folyadék. Összedolgozzuk a húsos alappal, majd felöntjük kb. 1,8-szeres vagy 2-szeres mennyiségű alaplével, mint amennyi a tarhonya mennyisége. (A folyadék mennyisége függ a tarhonya minőségétől is). Lefedjük, gyengébb erősségű tűzön pároljuk fedő alatt, ha van rá lehetőség.

  6. Pár perc múlva megkeverjük, és készre pároljuk. Mielőtt levennénk a tarhonyás ragunkat a bográcsról, belekeverünk egy kis apróra vágott zellerszárat is, frissítő gyanánt.

  7. Az uborkát egy pucoló segítségével hosszú csíkokra szeljük, egészen a magházig. Ha van rá lehetőség, a magház levét egy gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk hozzá ehhez a léhez a mirint, az almaecetet, a dióolajat, a sót, és ebbe az ízesített lébe tegyük vissza a „legyalult” uborkaszalagokat, amiket borsozunk is.

  8. Az újhagymát sréhen ceruza vastagságúra vágjuk, és hozzáadjuk az uborkához. Alaposan átkeverjük. Tálalásnál adjuk hozzá a bazsalikom- és a citromfű leveleket.