Nagymamám rizskochja málnaöntettel

Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1:30 óra
Nagymamám rizskochja málnaöntettel  image

Hozzávalók

8 Adag
    • 30   dkg Rizs
    • 1   l Tej
    • 2   dl Víz
    • 1   kávéskanál
    • 1   darab Vaníliarúd
    • 20   dkg Cukor
    • 5   dkg Vaj
    • 1   darab Citrom reszelt héja
    • 10   dkg Mazsola
    • 6   darab Tojás
  • Öntet:

    • 40   dkg Fagyasztott málna
    • 1   darab Citrom leve
    • 5   dkg Porcukor
  • Tálaláshoz:

    • 1   doboz Málna

Előkészítés

  1. A rizskoch-hoz a rizst alaposan átöblítjük. Egy lábasban feltesszük főni egy liter tejjel és 2 dl vízzel. Egy kávéskanál sót adunk hozzá, és a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett teljesen puhára, tejberizs állagúra főzzük, ez kb. 25 perc lesz. Nem szükséges folyamatosan kevergetni, de érdemes mellette lenni, figyelni rá, és rendszeresen megkavarni, mert a tej könnyen kifut, és/vagy leég.

  2. A kész tejberizsbe keverünk 15 dkg cukrot és 3 dkg vajat, a citrom reszelt héját és a mazsolát. A vaníliarudat eltávolítjuk. A masszát szobahőmérsékletűre hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a kissé lehűtött tejberizsbe keverjük. A fehérjéket egy nagy keverőtálban elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük. Amikor közepesen lágy a hab, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, úgy verjük fel teljesen keményre, fényesre.

  3. A hab egyharmadát gyors, határozott mozdulatokkal a tejberizsbe keverjük, fellazítjuk vele. A többi habot már óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön. Egy 24x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk (a maradék 2 dkg vajjal), és beleöntjük a rizses-habos keveréket. 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőben, 45 percig, tűpróbáig sütjük. A málnaszószhoz botmixerrel pürésítjük a málnát a porcukorral és a citromlével, majd átpasszírozzuk. A rizskochot langyosan, a málnaszósszal és friss málnaszemekkel tálaljuk.