Nagyon gazdag almás rétes

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Nagyon gazdag almás rétes  image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 50 perc

Hozzávalók

6 Adag
    • 250   g Vaj
    • 1   dl Napraforgóolaj
    • 50   g Búzadara
    • 4   darab Alma tisztítva reszelve
    • 1   csomag Réteslap
    • 1   nagy marék Mazsola
    • 1   nagy marék Kesudió
    • 50   g Nádcukor
    • 250   g Túró
    • 1   darab Vaníliarúd
    • 250   g Tejföl
    • 250   g Tejszín
    • 100   g Porcukor
    • 2   darab Citrom leve és héja
    • 1   - 2   csipet

Előkészítés

  1. A vajat feltesszük egy teflonserpenyőbe és megbarnítjuk: szép lassan habzásig hevítjük, sózzuk. Ha felhabzik, addig sütjük, míg a jellegzetes dióillata felszáll, és zsemleszínű lesz a vaj. Ha ez megtörténik, kisebb edénybe öntjük, és hagyjuk picit hűlni. Közben a búzadarát is zsemleszínűre pirítjuk az olajon, sózzuk, és a búzadarához képest dupla mennyiségű tűzforró vízzel felöntjük, az edényt letakarjuk, és hagyjuk párolódni 5-6 percig.

  2. Az almát héj nélkül, vastag lyukú reszelőn reszeljük, és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A mazsolát és diót durvára vágjuk. Kiterítjük a réteslapokat, és gazdagon beecseteljük a barnított vajjal. Megszórjuk a mazsolával, dióval, valamint rászórjuk a kézzel szárazra csavart reszelt almát és a pergősre párolódott búzadarát. Végül egy kis barna nádcukorral, reszelt citromhéjjal is meghintjük.

  3. Szorosan feltekerjük, mintha kakaós csiga volna, a feltekert rudat ismételten beecseteljük a vajjal. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon 30-40 percig, míg roppanós aranybarna nem lesz a rétes. Amíg sül, elkészítjük a túrókrémet: turmixba tesszük a túrót, a kikapart vanília magját, a porcukrot, a tejfölt, és turmixolni kezdjük. Közben adagoljuk hozzá a tejfölt, hogy könnyen tudjuk turmixolni. Ha elkészült, felvert tejszínhabbal lazítjuk. A tűzforró, roppanós, porcukorral megszórt rétessel tálaljuk.

Címkék