Narancsos-olajbogyós csirkecomb

Narancsos-olajbogyós csirkecomb image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab Csirkealsócomb
    • 3   darab Csirkefelsőcomb
    • 4   darab Narancs
    • 3   gerezd Fokhagymagerezd
    • 1   darab Csípős zöldpaprika
    • 2   cm Friss gyömbér
    • 0,5   dl Extra szűz olívaolaj
    • 1   evőkanál Méz
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   csokor Vaj
    • 2   nagy fej Vöröshagyma
    • 10   dkg Magozott fekete olajbogyó
    • 1   csomó Újhagyma
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Bors, frissen őrölt

Előkészítés

  1. Két narancsot kifilézünk, a darabokat egy kancsóba tesszük, hozzáadjuk még egy narancs levét, fokhagymát, olívaolajat, a finomra aprított zöldpaprikát, gyömbért, mézet, végül pár levél petrezselymet. Egy botmixerrel simára pürésítjük. A csirkedarabokat sóval ízesítjük, egy hűtőtasakba tesszük, és ráöntjük a pácot. Minimum fél órát pihentetjük a hűtőben.

  2. Közben a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, és a vékonyra szeletelt hagymát is beletesszük. Megsózzuk, majd lassan, kíméletesen aranyszínűre karamellizáljuk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.

  3. A csirkéket kivesszük a pácból, egy olajjal kikent tepsire tesszük, a pácból egy kicsit ráöntünk, mellészórjuk a karamellizált hagymát, borsozzuk, és egy – héjastul – vékonyra szeletelt narancsot is teszünk hozzá, majd kb. 45 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor megszórjuk az olajbogyóval, aprított friss petrezselyemmel, a felkarikázott újhagymával, esetleg további néhány narancsfilével. Sütőtök vagy édesburgonyapüré illik hozzá a legjobban köretként.