Narancspuding, pirított zabpelyhes narancs karamellel

Narancspuding, pirított zabpelyhes narancs karamellel
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés40 perc

Előkészítés

  1. Első lépésként a zselatint háromszoros mennyiségű, hideg vízzel elkeverjük és félretesszük. A barnacukrot, az egész tojást, a tojássárgájákat, a narancslevet, egy nagy csipet sót magas falú lábasban összekeverünk, és ezt a tűzre tesszük. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön melegítjük, míg hirtelen be nem sűrűsödik. Ez 82 °C-on következik be. Tovább ne melegítsük, mert felforr és kicsapódik a tojás. Ha a narancskrém hirtelen besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az időközben négyszeresére duzzadt zselatint, és alaposan keverjük el! Szűrjük le, az így kapott krémet állítsuk hideg vízbe, és kezdjük lehűteni! Mikor langyos, apró lépésekben adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat, a reszelt narancshéjat, és folyamatosan keverjük – szinte verjük – krémes, homogén állagúra! Fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe 2–3 órára, vagy akár egy egész éjszakára!

  2. Zabpelyhes narancs karamellel

  3. A zabpelyhet kevés olajon, serpenyőben pirítjuk, míg szép aranybarna nem lesz. Ugyanabban a serpenyőben kevés kristálycukrot karamellizálunk, majd hozzáadjuk a narancslevet, néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk a zabpehely háromnegyed részét, és a hűtőbe tesszük, megvárjuk, míg lehűl, és a zabpehely kissé megszívja magát. A tálalás pillanatában adjuk hozzá a filézett narancsgerezdeket.

  4. Tálalás

  5. A lehűlt narancspuding meglehetősen megszilárdul a zselatintól és a vajtól. Nem szabad megijedni: habverővel el kell keverni, kissé fel kell verni, így egy sűrű, de nagyon krémes krémet, igazi pudingot kapunk. Egy pohár aljába rakjunk egy kis narancsos-zabpelyhes karamellt, majd egy kevés narancspudingot, majd megint pudingot, megint karamellt, míg meg nem telik a pohár! A tetejét feltétlenül a pudinggal fejezzük be, amit meghintünk egy kis maradék zabpehellyel és frissen reszelt narancshéjjal.