Olasz kenyérlepény friss ricottával, mortadellával, olívaolajjal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Olasz kenyérlepény friss ricottával, mortadellával, olívaolajjal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 20 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Tészta:

    • 100   g Búzadara
    • 250   g Finomliszt
    • 10   - 12   g Élesztő
    • 2   evőkanál Kefir
    • 1   evőkanál Kristálycukor
    • 1   kávéskanál
    • 2   evőkanál Olívaolaj
    • 1,5   dl Víz
  • Rávalók:

    • 150   g Ricotta
    • 200   g Mortadella
    • 2   marék saláta
    • 3   - 4   evőkanál pesto
    •   ízlés szerint
    • 2   - 3   csipet Kakukkfű

Előkészítés

  1. Elkészítjük a kenyérlepény tésztáját, célszerű egyből egy konyhai dagasztógép keverőedényét használni: a lisztet és a búzadarát alaposan összekeverjük szárazon, majd egy kis fészket képzünk a közepébe. Ide beletesszük a cukrot, élesztőt, kefirt és villával lazán összedolgozzuk, adunk hozzá egy kevés vizet is. Ha tejfölsűrűségű a keverék a liszt közepén, elkezdjük dagasztani a géppel.

  2. Miközben kever a gép, adjuk hozzá a sót, olajat és a maradék vizet. Alaposan kidagasztjuk. Ha elkészült, hagyjuk duplájára kelni, ez akár lehet két-két és fél óra is! Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, négybe elvágjuk, és kis bucikat gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk megint duplájára kelni a bucikat. Közben a sütőt maximum fokozatra állítjuk és egy kerek, pl. almás pités porcelánedényt felfordítva a sütőbe teszünk, hogy az is forrósodjon fel! Kézzel kis, pizzaszerű, vékony korongokat lapítgatunk a tésztából, a tetejét megszórjuk egy kis sóval és kakukkfűvel, majd egy gyors mozdulattal forró kerámiára tesszük, és csukjuk is be a sütő ajtaját! Pár perc alatt sül majd meg, ha szép hólyagos, imitt-amott odakapott, el is készült!

  3. Langyosan locsoljuk meg olívával, morzsoljunk rá friss ricottát, pár levél rukkolát, mortadelát és locsoljuk meg pesztóval! Határozott mozdulatokkal, éles késsel cikkekre vágjuk, azonnal fogyasztjuk!