Elkészítjük a kenyérlepény tésztáját, célszerű egyből egy konyhai dagasztógép keverőedényét használni: a lisztet és a búzadarát alaposan összekeverjük szárazon, majd egy kis fészket képzünk a közepébe. Ide beletesszük a cukrot, élesztőt, kefirt és villával lazán összedolgozzuk, adunk hozzá egy kevés vizet is. Ha tejfölsűrűségű a keverék a liszt közepén, elkezdjük dagasztani a géppel.
Olasz kenyérlepény friss ricottával, mortadellával, olívaolajjal
Hozzávalók
-
Tészta:
- 100 g Búzadara
- 250 g Finomliszt
- 10 - 12 g Élesztő
- 2 evőkanál Kefir
- 1 evőkanál Kristálycukor
- 1 kávéskanál Só
- 2 evőkanál Olívaolaj
- 1,5 dl Víz
-
Rávalók:
- 150 g Ricotta
- 200 g Mortadella
- 2 marék saláta
- 3 - 4 evőkanál pesto
- ízlés szerint Só
- 2 - 3 csipet Kakukkfű
Előkészítés
Miközben kever a gép, adjuk hozzá a sót, olajat és a maradék vizet. Alaposan kidagasztjuk. Ha elkészült, hagyjuk duplájára kelni, ez akár lehet két-két és fél óra is! Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, négybe elvágjuk, és kis bucikat gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk megint duplájára kelni a bucikat. Közben a sütőt maximum fokozatra állítjuk és egy kerek, pl. almás pités porcelánedényt felfordítva a sütőbe teszünk, hogy az is forrósodjon fel! Kézzel kis, pizzaszerű, vékony korongokat lapítgatunk a tésztából, a tetejét megszórjuk egy kis sóval és kakukkfűvel, majd egy gyors mozdulattal forró kerámiára tesszük, és csukjuk is be a sütő ajtaját! Pár perc alatt sül majd meg, ha szép hólyagos, imitt-amott odakapott, el is készült!
Langyosan locsoljuk meg olívával, morzsoljunk rá friss ricottát, pár levél rukkolát, mortadelát és locsoljuk meg pesztóval! Határozott mozdulatokkal, éles késsel cikkekre vágjuk, azonnal fogyasztjuk!