Omlós sült csirke, avokádósalátával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Omlós sült csirke, avokádósalátával
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Könnyű pácot készítünk a csirkéhez: kevés olajat, édes darált paprikát, sót, borsot, gyömbért, fokhagymát, magos mustárt, citromhéjat és -levet, minimális joghurtot, kanálnyi aprított petrezselymet összekeverünk. Hozzáadjuk a 2-3 darabra vágott csirkemellet és hagyjuk pácolódni 10-20 percig.

  2. Az ananászt is előkészítjük: meghámozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és köralakú kiszúróval eltávolítjuk a fás, kemény belsőrészt. Keverőtálba tesszük, löttyintünk rá egy kis napraforgóolajat, aprított fokhagymát, gyömbért, chilit, pici mézet, szójaszószt, lime-levet, sót és borsot. Az ananászt is hagyhatjuk pácolódni egy keveset.

  3. A salátához is rákészülünk: a rukkolát átválogatjuk, megmossuk. A cherryparadicsomot cikkekre vágjuk és az avokádót is kibontjuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A pörkölt napraforgót is kezünk alá készítjük.

  4. Az étel összes elemét frissen időzítjük pici trükkel: egy fazék vizet forralunk, amelybe a párolóedényünk pont passzol. Ha forr a víz, készülhet az ananász. Forró serpenyőben kezdjük pirítani és ha pár perc alatt szép színt kapott az alja, megfordítjuk. Közben egy darab szenet forrósítunk, beledobjuk az edénybe, majd mikor füstölni kezd, letakarjuk az edényt, hogy egy kevés füst grillízt varázsoljon az ananászra. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk a lefedve tálalásig, hadd piruljon, puhuljon magában.

  5. A csirkét a gőzpároló edénybe tesszük és kíméletesen meggőzöljük.

  6. Utolsó pillanatban pirítjuk az avokádót, majd a tűzről lehúzva hozzádobjuk a rukkolát, cherryparadicsomot. Végig egy villára tűzött fokhagymával kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk.

  7. A grillezett ananászt tányérra tesszük, majd a csirkét, végül a langyos, enyhén fonnyadt salátát a tetejére. Pörkölt napraforgóval megszórjuk és egy kis rögtönzött vinaigrette-tel is meglocsoljuk: kevés szójaszósz, lime-lé, lime-héj, méz.