Őszi zöldségleves májgaluskával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Őszi zöldségleves májgaluskával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 4 óra
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

8 Személy
  • Zöldségleves:

    • 2   szál Sárgarépa
    • 1   kisebb darab Zellergumó
    • 1   szál Fehérrépa
    • 2   marék Fehér csiperkegomba
    • 1   - 2   szál Angolzeller
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma
    • 2   dl fehérbor
    • 1   l Zöldségalaplé
    • 3   evőkanál Vaj
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   köteg Snidling
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •  
    • 4   - 5   csepp Citromlé
  • Májgaluska:

    • 400   g Csirkemáj
    • 1   fej Vöröshagyma
    • 0,5   darab Zsemle vagy bagett
    • 1   dl Tej
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 2   evőkanál Finomliszt
    • 3   evőkanál Búzadara
    • 50   g Zsemlemorzsa
    • 2   darab Tojássárgája
    • 1   darab Tojásfehérje
    • 3   evőkanál Kacsazsír
    • 1   evőkanál Majoranna
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •   ízlés szerint

Előkészítés

    Májgaluska:
  1. A hagymát finomra aprítjuk és kevés kacsazsíron megpároljuk, enyhén pirítjuk. A fokhagymát később adjuk hozzá. Közben a zsemlét felszeleteljük, szárazon megpirítjuk a szeleteket és fokhagymával alaposan bedörzsöljük, majd tejbe áztatjuk. Hagyjuk így pihenni.

  2. A májat apró lyukú tárcsán ledaráljuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a búzadarát, kevés lisztet, majorannát, zsemlemorzsát, a pirított hagymát és a kiáztatott, kinyomkodott, aprított áztatott zsemlét is. Ízesítjük sóval, borssal és egy tojásfehérjét gyenge habbá verve hozzákeverünk. Letakarjuk és hűtőbe téve pihentetjük legkevesebb 4 órát. (Ha az alaptésztát lágynak találjuk, kevés zsemlemorzsával keményíthetünk rajta.)

  3. Enyhén sós gyöngyöző vízbe, nagyméretű kanállal szaggatva főzzük. Mikor feljön az összes a tetejére, a tüzet lekapcsoljuk és további 10-15 percig lefedve hagyjuk pihenni.

  4. Zöldségleves:
  5. Pillanatok alatt összedobjuk: finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk kevés kacsazsíron. A fokhagymát később adjuk hozzá. Míg pirul, nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát, zellergumót, fehérrépát, majd rádobjuk a piruló hagymára, picit sózzuk is. Felszeleteljük a gombát és az angolzellert és ezt is rádobjuk a piruló hagymára. Sózzuk, borsozzuk! Nagyon alaposan lepirítjuk, hogy legyen jó sültes íze a lének. Felöntjük a fehérborral és szárazra pirítjuk.

  6. Majd jöhet annyi zöldségalaplé vagy víz, hogy éppen ellepje a zöldséget. 5-10 percig forraljuk csupán és ugyanennyi ideig pihentetjük (infúziónáljuk). Ha elkészültünk, rengeteg májgaluskával tálaljuk, tetejére petrezselymet és snidlinget hintünk. Pár csepp citromlével frissítjük.