Párolt marhaszelet meggymártással, tört burgonyával

Párolt marhaszelet meggymártással, tört burgonyával

NehézségKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

    Főtt marha és meggymártás:
  1. A húst sózzuk, borsozzuk és kétkanálnyi vajon egy nagyméretű lábasban megpirítjuk. Ha megpirult, kivehetjük pihenni. Ugyanebben a lábasban a nagyobb darabokra vágott zöldségeket is alaposan megpirítjuk. Ha már szép barna a zöldség, visszatesszük a húst, hozzárakjuk a babérlevelet, a fokhagymát, az egész borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és húslevesszerűen készre főzzük 3-4 óra alatt.
  2. A kész húst kiemeljük, pihentetjük, majd vastagra szeljük. Kevés lében tartjuk melegen, szaftosan. A húslevest leszűrjük.
  3. A leszűrt lé egy részéből mártást készítünk:
  4. Nagy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk. Rádobjuk a meggyet (lével együtt) és átforgatjuk a karamellen, hozzáadjuk a konyakot és meggyújtjuk. Ha elaludt a láng, picit még pöszögtetjük, hogy sűrűsödjön, szinte szárazra főzzük, ezután jöhet a vörösbor, amelynek ha felszáll az illata, akkor elkezdhetjük apránként felöntögetni a mártást a húslevessel. Folyamatosan forraljuk, majd besűrítjük egy kis lisztes vajjal. Ha kellően sűrű, bevonóképes, megborsozzuk. A végén még egy kis tejszínnel is besűrítjük. A főtt marhára kanalazzuk gazdagon.
  5. Hagymás tört burgonya:
  6. A burgonyát puhára főzzük sós vízben, közben egy lábasban kacsazsíron megdinszteljük (pirítjuk-pároljuk) a vöröshagymát, amit a végén, langyosan meghintünk fűszerpaprikával. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kigőzölni pár percig, majd rádobjuk a zsíros-paprikás hagymára és összetörjük. Ha szükséges, a végén még sózhatunk. Forrón tálaljuk.