Patatas Bravas (spanyol fűszeres sültburgonya)

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Patatas Bravas (spanyol fűszeres sültburgonya)
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Az apró burgonyákat félbevágjuk és nagyméretű porcelántálba vagy tepsire tesszük. Sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük a rozmaring leveleket és meglocsoljuk gazdagon olívaolajjal, majd alaposan összerázzuk.

  2. Forró, 200 fokos sütőbe tesszük 30-40 percre, míg ráncosra, sistergősre sül. Ha elkészült a burgonya, forró serpenyőbe tesszük, gazdagon meghintjük aprított fokhagyma, petrezselyem, snidling keverékével.

  3. Paradicsomszósz:

  4. Sok olívaolajon gyengéden pirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és babért, borsozzuk is. Ha megpirult a hagyma, rádobjuk a paradicsompürét (sűrített paradicsomot) és a kápia paprikát, majd meghintjük fűszerpaprikával, meglocsoljuk az ecettel. Röviden átpirítjuk, majd jöhet a kakukkfű, a paradicsomkonzerv, egy löttyintésnyi víz és a só.

  5. Egészen sűrűre forraljuk kb. 10-15 perc alatt és selymesre turmixoljuk, természetesen a babérlevelet és a kakukkfűszálakat kipecázzuk a turmixolás előtt. Pikáns, fűszeres íze legyen, langyosan kanalazzuk a sült burgonyára.

  6. Ajoli:

  7. A tojássárgájából és az olíva-napraforgóolaj keverékéből lágy majonézt készítünk. A végén ízesítjük reszelt fokhagymával, citromlével és sóval.

  8. A paradicsomszósszal együtt tálaljuk második mártásként.