Petrezselymes karalábé-krémleves, sertéspástétommal és pirítóssal
Hozzávalók
-
Pástétom:
- 200 g Sertés gulyáshús
- 10 ml Napraforgóolaj
- 2 fej Sonkahagyma
- 2 gerezd Fokhagyma
- 150 g Csirkemáj
- 50 g Vaj
- 50 g Kacsazsír
-
Karalábéleves:
- 350 g Karalábé
- 125 g Vaj
- 1 - 2 evőkanál Kristálycukor
- 700 ml Tej
- 2 dl Tejszín
- 1 darab Citrom leve
- 1 csokor Petrezselyem finomra vágva
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
-
Tálaláshoz:
- 4 darab Fehérkenyér szeletkék
- 2 darab Sárgarépa
Előkészítés
Egy serpenyőben, egy pici olajon hirtelen megpirítjuk a sertés-húskockát a finomra vágott hagymával, és sóval, borssal, aprított fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a sárgarépát is: annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd 50–60 perc alatt puhára pároljuk. Ha elkészült a sárgarépa, kivesszük és félretesszük tálalásig. A húshoz hozzáadjuk a darabokra vágott csirkemájat és pár percig tovább pároljuk. Ha megpuhult, a húst és májat villával vagy burgonyanyomóval rusztikus darabokra törjük. Néhány evőkanál vajat és zsírt adunk hozzá és alaposan kikeverjük, ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk is. Csatos vagy befőttes üvegbe töltjük, és a hűtőbe tesszük a tálalásig. Egy hétig is eláll.
A kockákra vágott karalábét kevés vajon, kevés sóval pároljuk, kissé pirítjuk is. Egy csipet cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk tejet, és lassú tűzön addig főzzük, míg a karalábé vajpuha nem lesz. Ha elkészült, kevés tejszínt, egy kanál vajat, frissen vágott petrezselymet adunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük. Ha szükséges, még egy kis sót és cukrot is adunk hozzá. Turmixba tesszük és maximális fokozaton pürésítjük. Ha elkészült, finom szűrőn átszűrjük és félretesszük a tálalásig.
Néhány szelet fehérkenyeret pirítunk, majd a tetejére sertéspástétomot kanalazunk. A levest rövid ideig forraljuk, de ne hosszan, hogy a petrezselyem a friss ízét és színét megőrizze. Betét gyanánt a tetejére tesszük a kockára vágott sárgarépát. Azonnal fogyasztjuk.