Pezsgős-epres jégkása pirított zabpehellyel és epres joghurttal
Hozzávalók
-
Jégkása
- 1 kg Eper
- 1 darab Citrom leve
- 7 dkg Kristálycukor
- 1 dl Eperszörp
- 2 dl Pezsgő száraz
-
Joghurt és zabpehely:
- 10 dkg Zabpehely
- 5 dkg Kristálycukor
- 4 dl Krémjoghurt
- 100 g Eper
- 4 - 5 darab Zabpelyhes keksz durvára törve
Előkészítés
Az eperből kinyerünk minden ízt és nedvességet: apróra daraboljuk és egy üveg keverőtálba tesszük. Citromlevet, cukrot és eperszörpöt adunk hozzá. Fóliával lezárjuk és ragasztószalaggal körbetekerjük, hogy ne tudjon a gőz megszökni. Egy fazékban vizet forralunk és erre állítjuk az üvegtálat. Így hagyjuk 15–20 percig, míg az eper összeesik és kiengedi magából a nedvességet. A fólia fel fog fújódni, és nem fog gőzölögni, ha ügyesen fóliáztuk körbe. Ezután a tálat levesszük a vízgőzről és hagyjuk kihűlni. Az „epervizet” leszűrjük és hozzáadjuk
a pezsgőt. Lapos edényben fagyasztjuk le, mintha csak jégkocka volna. (A megmaradt epret félretesszük a joghurthoz.) Tálaláskor villával kaparjuk fel a fagyott, epres pezsgőt. Akkor jó, ha morzsalékos, darabos az állaga, mint a jégkásának, de nem szabad olvadtnak, vizesnek lennie. A maradékot visszatehetjük a fagyasztóba, és bármikor használhatjuk.Egy tepsibe, sütőpapírra szórjuk a zabpelyhet, 180 °C-on zsemleszínűre pirítjuk (15–20 percig), majd kihűtjük és félretesszük. Karamellizáljuk a cukrot, és rádobjuk az epervízből maradt, párolt epret. Pár perc forralás után lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a cikkekre vágott, friss epret is, így hagyjuk kissé kihűlni. A joghurttal elkeverjük az „eperlekvár” egy részét, de ne kavarjuk hosszan, legyen mozaikos az állaga! (A maradék lekvárt néhány napig fogyaszthatjuk el.)
Egy üvegpohár aljába kanalazunk az epres joghurtból, amit megszórunk a pirított zabpehellyel és az összetört keksszel. A tetejére kanalazzuk a jeges eperkását. Azonnal fogyasztjuk.