Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:20 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 150   g Gyufatészta
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 6   - 7   evőkanál Kacsazsír
    • 0,5   darab Paradicsom
    • 0,5   darab Hegyes, erős zöldpaprika
    • 1   dl Száraz fehérbor
    • 1   kávéskanál Fűszerpaprika
    • 200   g Burgonya
    • 1   - 2   evőkanál Keményítő
    • 120   g Tejföl
    • 150   g Szeletelt, paprikás szárazkolbász
    • 1   darab Citrom kifacsart leve
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   - 2   evőkanál Ecet
    •  

Előkészítés

    Első lépésként 200 Celsius-fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Néhány perc, míg kissé elszínesedik és felszáll az illata. Ha elkészült, vegyük ki, hagyjuk kihűlni.

    Közben finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lassan párolunk-pirítunk egy kevés kacsazsíron. Adunk hozzá aprított paradicsomot és erőspaprikát, néhány percig tovább pároljuk, végül felöntjük egy kis fehérborral, szórunk rá egy kanál fűszerpaprikát is, ízesítjük sóval. Ha felforrt és a bor is kissé elpárolgott, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8-10 cm-rel ellepje az alapot. Főzzük 5-10 percig, közben egy serpenyőben alaposan pirítsuk meg a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron! Ha külön lepirítjuk, egyrészt extra íz kerül majd a lébe, másrészt nem lesz morzsalékos, szétázós a burgonyalevesben!

    Ha szépen megpirult a burgonya, hozzáadhatjuk a levesalaphoz. Amíg felforr a leves újra, addig a kacsazsíros edényben, amiben a burgonyát pirítottuk, süssük meg a vékonyra szelt szárazkolbászt, szinte chips-szerűre. Amikor kész, szalvétával bélelt edényben csepegtessük le a zsírját. Ha újra felforrt a leves, akkor forraljuk még öt percig, majd adjuk hozzá a pirított gyufatésztát is. További öt percig főzzük, közben egy kis keményítős vízzel és pár kanál tejföllel sűrítsük be vékonyan. A tejfölhöz adjunk bátran a lobogó levesből egy-két decit, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek! Külön pirított ropogós kolbászkarikákat, néhány csepp citromlevet és ecetet teszünk bele, illetve megszórjuk bőségesen aprított petrezselyemmel és petrezselyemszárral. Forrón fogyasszuk!