Pikáns kuszkuszsaláta, csicseriborsóval és kecskesajttal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pikáns kuszkuszsaláta, csicseriborsóval és kecskesajttal image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 5 perc
Elkészítés 25 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 150   g Csicseriborsó
    • 2   darab babérlevél
    • 1   fej Vöröshagyma
    • 300   g Kuszkusz
    • 0,5   dl Olívaolaj
    • 1   csipet Fahéj
    • 1   csipet Fűszerpaprika
    • 1   csipet Cayenne bors
    • 1   kávéskanál Gyömbér
    • 1   kávéskanál Római köménymag
    • 0,5   fej Lilahagyma
    • 1   nagy marék Újhagyma
    • 1   darab Piros húsú paprika
    • 1   köteg Snidling
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 150   g Kecskesajt
    •   ízlés szerint Magok
    • 2   evőkanál Mandula
    • 2   evőkanál Kesudió
    • 1   darab Citrom leve és héja
    • 3   gerezd Fokhagyma
    •   ízlés szerint

Előkészítés

  1. A csicseriborsót előző este bőséges (három-négyszeres) mennyiségű vízbe tesszük és hagyjuk ázni. Másnap a beáztatott borsót szűrjük, leöblítjük és kétszeres mennyiségű, friss vízbe tesszük fel főni. Adunk hozzá két gerezd fokhagymát, babérlevelet, félbevágott vöröshagymát, csipet sót. A forrástól számítva addig főzzük, míg a borsó puha lesz, de nem szétesős, ez nagyjából 20–25 perc. Ha elkészült a borsó, leszűrjük és tálalásig félretesszük; a kincset érő levet is félretesszük, ezzel a lével fogjuk elkészíteni a kuszkuszt.

  2. A borsó főzőlevéből kimérünk egy nagy bögrényit és egy lábasban felforraljuk, majd ugyanezzel a bögrével kimérjük a kuszkuszt is, és a forrásban lévő léhez adjuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, és nagyjából 5 percig hagyjuk pihenni, míg a kuszkusz pergős puhára párolódik. Közben készítünk egy villámpácot: kevés olívaolajat aprított római köménnyel, csipet fahéjjal, fűszerpaprikával, Cayenne-borssal, egy gerezd reszelt fokhagymával és finomra aprított gyömbérrel ízesítünk.

  3. A fűszeres-olajos pácot hozzákeverjük az időközben elkészült kuszkuszhoz, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a csicseriborsóval összekevert, aprított zöldségekhez. Kézzel összetépkedett kecskesajttal, valamint pár csepp olívaolajjal, citromlével, frissen reszelt citromhéjjal, aprított magvakkal megszórjuk. Kiváló, gazdag vegetáriánus étel vagy zseniális köret mindenféle sült húshoz!