A csicseriborsót előző este bőséges (három-négyszeres) mennyiségű vízbe tesszük és hagyjuk ázni. Másnap a beáztatott borsót szűrjük, leöblítjük és kétszeres mennyiségű, friss vízbe tesszük fel főni. Adunk hozzá két gerezd fokhagymát, babérlevelet, félbevágott vöröshagymát, csipet sót. A forrástól számítva addig főzzük, míg a borsó puha lesz, de nem szétesős, ez nagyjából 20–25 perc. Ha elkészült a borsó, leszűrjük és tálalásig félretesszük; a kincset érő levet is félretesszük, ezzel a lével fogjuk elkészíteni a kuszkuszt.
Pikáns kuszkuszsaláta, csicseriborsóval és kecskesajttal
Hozzávalók
-
- 150 g Csicseriborsó
- 2 darab babérlevél
- 1 fej Vöröshagyma
- 300 g Kuszkusz
- 0,5 dl Olívaolaj
- 1 csipet Fahéj
- 1 csipet Fűszerpaprika
- 1 csipet Cayenne bors
- 1 kávéskanál Gyömbér
- 1 kávéskanál Római köménymag
- 0,5 fej Lilahagyma
- 1 nagy marék Újhagyma
- 1 darab Piros húsú paprika
- 1 köteg Snidling
- 1 köteg Petrezselyem
- 150 g Kecskesajt
- ízlés szerint Magok
- 2 evőkanál Mandula
- 2 evőkanál Kesudió
- 1 darab Citrom leve és héja
- 3 gerezd Fokhagyma
- ízlés szerint Só
Előkészítés
A borsó főzőlevéből kimérünk egy nagy bögrényit és egy lábasban felforraljuk, majd ugyanezzel a bögrével kimérjük a kuszkuszt is, és a forrásban lévő léhez adjuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, és nagyjából 5 percig hagyjuk pihenni, míg a kuszkusz pergős puhára párolódik. Közben készítünk egy villámpácot: kevés olívaolajat aprított római köménnyel, csipet fahéjjal, fűszerpaprikával, Cayenne-borssal, egy gerezd reszelt fokhagymával és finomra aprított gyömbérrel ízesítünk.
A fűszeres-olajos pácot hozzákeverjük az időközben elkészült kuszkuszhoz, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a csicseriborsóval összekevert, aprított zöldségekhez. Kézzel összetépkedett kecskesajttal, valamint pár csepp olívaolajjal, citromlével, frissen reszelt citromhéjjal, aprított magvakkal megszórjuk. Kiváló, gazdag vegetáriánus étel vagy zseniális köret mindenféle sült húshoz!