Pirított gomolyasajt kevert salátával, ropogós kolbásszal és krutonnal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pirított gomolyasajt kevert salátával, ropogós kolbásszal és krutonnal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 2   darab Zsemle
    • 8   - 10   dkg Vastagkolbász
    • 6   - 8   szelet Baconszalonna
    • 2   evőkanál Kacsazsír
    • 1   fej Lilahagyma
    • 3   - 4   nagy marék saláta
    • 4   ujjnyi vastag szelet Gomolya sajt
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 0,5   dl Fehér balzsamecet
    • 2   - 3   evőkanál Extra szűz olívaolaj
    •  

Előkészítés

    A zsemlét kézzel darabokra tépkedjük, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 160 Celsius-fokos sütőben, kb. 15-20 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Közben a vastagkolbászt vékony karikákra, a szalonnát nagyobb csíkokra vágjuk és egy kanálnyi kacsazsíron, két gerezd zúzott fokhagymával ropogósra pirítjuk, majd a pirult kolbászt és szalonnát kivesszük a serpenyőből, a paprikás pirult zsírt pedig félretesszük. A lilahagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk, csipet sóval, fehér balzsamecettel és olívával ízesítjük, marináljuk, a megmosott színes salátát pedig leveleire tépkedjük, átnézzük. Ha elkészült a ropogós kruton, amíg forró, vékonyan meglocsoljuk a paprikás-szalonnás kolbászzsírral, majd tálalásig félretesszük.

    Forró serpenyőben az ujjnyi vastag gomolyasajtot kevés zsiradékon, oldalanként 2-2 percig pirítjuk, ha elkészült, azonnal tálalunk! A lilahagymához dobjuk a színes salátát, a pirult kolbászt, szalonnát és átforgatjuk. Egy tányérra rakjuk a sajtot, a sajt tetejére tesszük a kevert salátát, végül az egészet megszórjuk a ropogós krutonnal. Ha még maradt egy kis kolbászzsírunk, locsolhatunk még egy keveset a sajtra és salátára. Azonnal, frissen fogyasztjuk!