Pirított máj káposztás burgonyával
Hozzávalók
-
Böllér sertésmáj:
- 600 - 800 g Sertésmáj
- 2 evőkanál Tejföl
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 gerezd Fokhagyma
- 200 g Finomliszt
- 1 evőkanál Fűszerpaprika
- 3 - 4 evőkanál Sertészsír
- ízlés szerint Vegyes savanyúság
-
Káposztás burgonya:
- 1 kisebb fej Fejes káposzta
- 600 g Burgonya
- 10 - 12 evőkanál Kacsazsír
- 4 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál Kristálycukor
- 2 kávéskanál Kömény
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- Só
Előkészítés
A májról a hártyát szépen eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felületüket alaposan megkenjük tejföl, mustár, fokhagyma és bors keverékkel, hagyjuk picit pihenni.
Közben összekeverjük a paprikával a lisztet és serpenyőben kevés zsírt melegítünk.
Ha forró a zsír, a megkent májat a paprikás lisztbe forgatjuk és oldalanként pár percig sütve hirtelen kisütjük. Mikor kijött a serpenyőből, csak akkor sózzuk, picit borsozzuk!
Forró burgonyával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.
A kockázott fejes káposztát kevés kacsazsíron elkezdjük pirítani, meg is sózzuk. Közben a megtisztított burgonyát átöblítjük, felszeleteljük, majd két konyharuha között hagyjuk száradni. Ha a káposzta kissé összeesett, hozzáadjuk a burgonyát és erőteljesen tovább pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk.
Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, csipet cukorral.
A káposztás burgonya lényege, hogy folyadékot egyáltalán nem adunk hozzá, pirulás közben puhuljon meg. Erre szánjuk legalább 25-30 percet.
Ha még szükséges, a végén sózhatjuk és kevés almaecettel pici savat adhatunk hozzá.