Előkészítés
- A csicsóka háromnegyed részét bő vízben mossuk, közben körömkefével megsikáljuk. Egy tűzálló tálba tesszük héjasan, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és egy kevés olajat. Alaposan összeforgatjuk és előmelegített, 170 Celsius-fokos sütőben sütjük 40-45 percig, míg a belsejük krémesen puha, a héjuk kissé pirult-karamellizált nem lesz. Közben a maradék csicsókát megpucoljuk, vékonyra szeljük, és tejben puhára főzzük 15 perc alatt. Ha elkészült, krémesre turmixoljuk, leszűrjük és félretesszük tálalásig.
- Ezután lecsipkedhetjük a petrezselymet, és egy citromot is megpucolunk, és éles késsel filéket vágunk belőle, azaz a hártyák közül kivágjuk a citromhúst. Ha elkészült a sült csicsóka, kisebb-nagyobb cikkekre vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. Ha ezzel is elkészültünk, kitesszük egy tálba, hozzáadjuk a citromot és a petrezselymet, csurranásnyi olívát, ízesítjük sóval és borssal, végül langyos helyre tesszük tálalásig. A csicsókás serpenyőben a hal mindkét felét lassan sütjük kevés olajon, oldalanként legalább 3-3 percig.
- Ha szépen megpirult, adunk hozzá egy nagy kanál vajat, zúzott héjas fokhagymát, és a habzó vajjal locsolgatjuk további 3 percig. Ha ezzel is megvagyunk, megfordítjuk a halat, alufóliával letakarjuk, hagyjuk pihenni, közben befejezzük a csicsókamártást. Újra felforraljuk, adunk hozzá két nagy kanál vajat, 4-5 evőkanál tejszínt, pár csepp citromlevet, és kézi turmixgéppel felhabosítjuk. Azonnal tálaljuk. A szépen megsütött halat a langyos csicsókasalátával egy tányérra rendezzük, gazdagon megöntözzük a habos mártással.