Pirított pisztráng citrusos-petrezselymes csicsókasalátával, csicsókamártással

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pirított pisztráng citrusos-petrezselymes csicsókasalátával, csicsókamártással image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab Pisztráng
    • 4   - 5   nagy marék Csicsóka
    • 6   dl Tej
    • 4   - 5   evőkanál Tejszín
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   darab citrom
    • 2   evőkanál Olívaolaj
    • 2   evőkanál Napraforgóolaj
    • 4   evőkanál Vaj
    • 2   gerezd Fokhagyma
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Kristálycukor

Előkészítés

  1. A csicsóka háromnegyed részét bő vízben mossuk, közben körömkefével megsikáljuk. Egy tűzálló tálba tesszük héjasan, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és egy kevés olajat. Alaposan összeforgatjuk és előmelegített, 170 Celsius-fokos sütőben sütjük 40-45 percig, míg a belsejük krémesen puha, a héjuk kissé pirult-karamellizált nem lesz. Közben a maradék csicsókát megpucoljuk, vékonyra szeljük, és tejben puhára főzzük 15 perc alatt. Ha elkészült, krémesre turmixoljuk, leszűrjük és félretesszük tálalásig.

  2. Ezután lecsipkedhetjük a petrezselymet, és egy citromot is megpucolunk, és éles késsel filéket vágunk belőle, azaz a hártyák közül kivágjuk a citromhúst.
    Ha elkészült a sült csicsóka, kisebb-nagyobb cikkekre vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. Ha ezzel is elkészültünk, kitesszük egy tálba, hozzáadjuk a citromot és a petrezselymet, csurranásnyi olívát, ízesítjük sóval és borssal, végül langyos helyre tesszük tálalásig. A csicsókás serpenyőben a hal mindkét felét lassan sütjük kevés olajon, oldalanként legalább 3-3 percig.

  3. Ha szépen megpirult, adunk hozzá egy nagy kanál vajat, zúzott héjas fokhagymát, és a habzó vajjal locsolgatjuk további 3 percig. Ha ezzel is megvagyunk, megfordítjuk a halat, alufóliával letakarjuk, hagyjuk pihenni, közben befejezzük a csicsókamártást. Újra felforraljuk, adunk hozzá két nagy kanál vajat, 4-5 evőkanál tejszínt, pár csepp citromlevet, és kézi turmixgéppel felhabosítjuk. Azonnal tálaljuk. A szépen megsütött halat a langyos csicsókasalátával egy tányérra rendezzük, gazdagon megöntözzük a habos mártással.