Pontyfilé Gundel módra

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pontyfilé Gundel módra
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés1 perc

Előkészítés

  1. A pontyot pikkelyezzük, filézzük és a tanult módon irdaljuk és nagyobb adagokra vágjuk. Alaposan sózzuk, majd hűtőbe tesszük pihenni.

  2. Könnyű alaplevet készítünk a halcsontból: a csontot felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, adunk hozzá egy kis fehérbort, egy babért, fokhagymát, vöröshagymát, póréhagymát és felforraljuk. Csendesen forraljuk, míg kb. a felére redukálódik, ezután leszűrjük.

  3. Ha kész az alaplé, mártást készítünk: a finomra vágott salottahagymát bőséges vajon megfuttatjuk, majd liszttel meghintjük, aranyszínűre pirítjuk. Felöntjük az alaplevünkkel és tejszínnel, majd megsózzuk.Sűrű, bevonóképes mártás legyen, amit átszűrünk.

  4. Ha kész a mártásunk, vékonyra szelt gombát kevés vajon megpirítunk, egy villára felszúrt fokhagymával kevergetjük, míg megpirul. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel meghintjük, majd félretesszük.

  5. A pontysteaket panírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Tisztított vajban aranysárgára sütjük a halakat. Ha elkészültünk, a rántott hal tetejére bőségesen teszünk a gombából, végül az immár langyos mártásunkhoz 2 db tojássárgáját keverünk.

  6. Bevonjuk a halon a gombát vele, megszórjuk egy kis morzsával és reszelt sajttal, majd forró sütőbe téve rápirítunk a mártásra és a sajtra is.

  7. Ez idő alatt a könnyű köret is elkészül. Villára szúrunk egy fokhagymát és kevés vajon, megpirítjuk a nagyon apróra vágott sárgarépát, majd, ha a répa puha, rengeteg spenótot fonnyasztunk. Sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet adunk hozzá.

  8. Célszerű tűzálló tálban készíteni a halat, hogy a szépen rápirult mártást ne piszkáljuk! A zöldséges spenótot a hal köré rendezgetjük és így tálaljuk tűzforrón.