Pontyfilé Gundel módra

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Pontyfilé Gundel módra image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 perc

Hozzávalók

4 Személy
    • 1,5   kg Ponty
    • 3   dl fehérbor
    • 1   darab babérlevél
    • 1   fej Vöröshagyma
    • 0,4   szál Póréhagyma
    • 4   - 5   gerezd Fokhagyma
    • 3   fej Salottahagyma
    • 2   - 3   dl Tejszín
    • 500   g Fehér csiperkegomba
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 3   - 4   evőkanál Vaj
    • 100   g Liszt
    • 3   darab Tojás
    • 100   g Zsemlemorzsa
    • 2   darab Tojássárgája
    • 4   - 5   evőkanál Reszelt parmezán
    • 500   g Bébi spenót
    • 0,5   szál Sárgarépa
    • 1   darab Citrom leve
    • 2   - 3   dl tisztított vaj

Előkészítés

  1. A pontyot pikkelyezzük, filézzük és a tanult módon irdaljuk és nagyobb adagokra vágjuk. Alaposan sózzuk, majd hűtőbe tesszük pihenni.

  2. Könnyű alaplevet készítünk a halcsontból: a csontot felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, adunk hozzá egy kis fehérbort, egy babért, fokhagymát, vöröshagymát, póréhagymát és felforraljuk. Csendesen forraljuk, míg kb. a felére redukálódik, ezután leszűrjük.

  3. Ha kész az alaplé, mártást készítünk: a finomra vágott salottahagymát bőséges vajon megfuttatjuk, majd liszttel meghintjük, aranyszínűre pirítjuk. Felöntjük az alaplevünkkel és tejszínnel, majd megsózzuk.Sűrű, bevonóképes mártás legyen, amit átszűrünk.

  4. Ha kész a mártásunk, vékonyra szelt gombát kevés vajon megpirítunk, egy villára felszúrt fokhagymával kevergetjük, míg megpirul. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel meghintjük, majd félretesszük.

  5. A pontysteaket panírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Tisztított vajban aranysárgára sütjük a halakat. Ha elkészültünk, a rántott hal tetejére bőségesen teszünk a gombából, végül az immár langyos mártásunkhoz 2 db tojássárgáját keverünk.

  6. Bevonjuk a halon a gombát vele, megszórjuk egy kis morzsával és reszelt sajttal, majd forró sütőbe téve rápirítunk a mártásra és a sajtra is.

  7. Ez idő alatt a könnyű köret is elkészül. Villára szúrunk egy fokhagymát és kevés vajon, megpirítjuk a nagyon apróra vágott sárgarépát, majd, ha a répa puha, rengeteg spenótot fonnyasztunk. Sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet adunk hozzá.

  8. Célszerű tűzálló tálban készíteni a halat, hogy a szépen rápirult mártást ne piszkáljuk! A zöldséges spenótot a hal köré rendezgetjük és így tálaljuk tűzforrón.