Pontyfilé „Rácpontyszerűen”

Pontyfilé „Rácpontyszerűen” image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 5 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 60   - 70   dkg Ponty filé
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 10   dkg Szalonna
    • 6   nagy darab Burgonya
    • 2   fej Paradicsom
    • 1   darab Hegyes erős paprika
    • 2   - 3   darab Tv-paprika
    • 2   - 3   darab Kápia paprika
    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma
    • 2   - 3   evőkanál Sertészsír
    • 1   l Napraforgóolaj
    • 1   - 2   evőkanál Fűszerpaprika
    • 4   dl Tejföl
    • 300   g Liszt
    •   ízlés szerint

Előkészítés

  1. A pontyfilét másfél-két ujjnyi csíkokra vágjuk és alaposan besózzuk, majd félretesszük pihenni. A hagymát félfőre vágjuk és a szalonnacsíkokkal együtt kevés sertészsíron megpirítjuk. Rádobjuk a kockákra vágott, héj nélküli paradicsomot, a karikákra vágott vegyes paprikát és az aprított fokhagymát is. Ízesítjük sóval és fűszerpaprikával. Egy percig melegítjük, de nem pároljuk teljesen készre a paprikát és a paradicsomot. Ha kész a lecsó, a burgonyát konyhai zöldséggyalun leszeleteljük.

  2. Egy tűzálló porcelántálat vékonyan kikenünk zsírral és elrendezgetjük benne a burgonya felét. Ráöntjük a lecsót és betakarjuk a maradék burgonyával. Kézzel kissé lelapítjuk, és 170 Celsius-fokos sütőbe tesszük 40-55 percre. Amíg sül, paprikás lisztbe hempergetjük a pontycsíkokat és forró olajban szép aranysárgára sütjük. Ha elkészültünk, kivesszük a készre sült lecsós burgonyát, és elrendezgetjük a tetején a sült haldarabokat.

  3. Kevés fűszerpaprikával és fokhagymával kikevert tejföllel megcsepegtetjük és a sütő grillfokozatán 200 Celsius-fokon 10 percet még rápirítunk (grillfunkció hiányában további 15 perc 220 Celsius-fokon). Forrón, azonnal mehet a családi asztalra!