Az alaphoz a mandulalisztet, a lisztet, a sót, a sütőport, a porcukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vajat, jól összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk. Ha egy jól kidolgozott tésztát kaptunk, akkor becsomagoljuk egy folpackba, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Rákóczi-túrós pite
Hozzávalók
-
Alaphoz:
- 200 g Liszt
- 50 g Mandulaliszt
- 170 g Vaj
- 80 g Porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab Tojássárgája
- 1 csipet Só
-
Töltelékhez:
- 2 darab Tojás
- 1 csipet Só
- 700 g Félzsíros túró
- 100 g Porcukor
- 1 darab Bio citrom héja
- 2 csomag Vaníliás cukor
- 2 evőkanál Búzadara
- 100 g Tejföl
-
Kenéshez:
- Baracklekvár
-
Tetejére:
- 3 darab Tojásfehérje
- 130 g Cukor
- 1 csipet Só
- Baracklekvár
Előkészítés
Ha letelt az 1 óra, akkor a 26 cm-es piteformánkat kivajazzuk, kilisztezzük és 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Erre egy sütőpapírt helyezünk, és megtöltjük kerámia sütőbabbal, ha pedig ez nincs otthon, nyugodtan használhatunk sima szárazbabot vagy lencsét. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.
A töltelékhez először a tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval. Egy másik edényben a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrokat, a citromhéjat, a tejfölt, a búzadarát, majd hozzáforgatjuk óvatosan a tojáshabot.
Az elősütött alapot megkenjük egy kis lekvárral, majd ráöntjük a tölteléket, és visszatesszük a sütőbe kb. 25-30 percre sülni. Ha letelt a 25 perc, a tojásfehérjét félkeményre verjük, majd fokozatosan hozzászórjuk a cukrot és kemény, fényes habbá verjük. A habot nyomózsákba töltjük, majd kidíszítjük vele a pite tetejét. Ezután mérsékeljük a hőfokot 120 fokra, és kb. 20-25 percig sütjük még, amíg el nem kezd picit barnulni a hab. Végül hagyjuk kihűlni, majd a hézagokat megtöltjük baracklekvárral. Jó étvágyat!