Rakott krumpli

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Rakott krumpli image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 30 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

6 Adag
  • 15   darab Tojás
  • 300   g Páros szárazkolbász
  • 1,2   l 30% Tejszín
  • 13   g
 • A Lidl Piac kínálatából:

  • 10   - 12   nagy darab Burgonya
  • 3   gerezd Fokhagyma
  • 3   - 4   szál Kakukkfű

Előkészítés

 1. A tojásokat erősen sós vízben pontosan három percig főzzük, majd, ha letelt a három perc, a tűzről lehúzzuk, és további hét percig hagyjuk a forró vízben. Hét perc elteltével hideg vízben azonnal lehűtjük őket, majd megpucoljuk. Közben a tejszínt ízesítjük a reszelt fokhagymával, friss kakukkfűvel, sóval. Fontos, hogy a tojásokat vegyük ki a hűtőből a főzés előtt, hogy ne hideg tojással dolgozzunk.

 2. A burgonyát meghámozzuk, ügyeljünk, hogy hámozás után ne érje víz, mert szükségünk van a saját keményítő tartalmára. Konyhai gyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk, hogy könnyítsük a dolgunkat a burgonyák hosszabb oldala mentén, a szeleteket konyharuhán szárazra töröljük.

 3. A hőálló tálunk aljába öntünk egy keveset a tejszínes keverékünkből és elkezdjük rétegezni a burgonyát. A szeleteket egymást fedve rakjuk le, egy réteg burgonya után jöhet egy réteg tojás, majd egy réteg kolbász. Ne spóroljunk az alapanyaggal, fontos, hogy a rétegek fedjék egymást. A tojásnak és a kolbásznak nem kell egymást fednie, de közvetlenül egymás mellé tegyük le őket. Az utolsó szint a burgonya legyen, azt nyugodtan nyomkodjuk le, hogy kipréseljünk egy kevés levegőt a rétegek közül. Végül annyi tejszínnel öntsük fel, amennyi ellepi a burgonyát.

 4. 110-140 fokos sütőben sütjük legkevesebb két-három órát, míg a teteje szépen megpirul. A burgonya körül lévő tejszínnek 40-50 perc után el kell kezdenie bugyognia, ha ezt nem látjuk, vegyük kicsit feljebb a hőfokunkat. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni fél órát, míg kissé lehűl, hogy könnyebben tudjuk vágni.

 5. Házi savanyúságot kínálunk hozzá, szezon szerint.

Tápértékek

kCal 1076
Protein (g) 40
Szénhidrát (g) 89
Zsír (g) 61