A tojásokat erősen sós vízben pontosan három percig főzzük, majd, ha letelt a három perc, a tűzről lehúzzuk, és további hét percig hagyjuk a forró vízben. Hét perc elteltével hideg vízben azonnal lehűtjük őket, majd megpucoljuk. Közben a tejszínt ízesítjük a reszelt fokhagymával, friss kakukkfűvel, sóval. Fontos, hogy a tojásokat vegyük ki a hűtőből a főzés előtt, hogy ne hideg tojással dolgozzunk.
Rakott krumpli
Hozzávalók
-
- 15 darab Tojás
- 300 g Páros szárazkolbász
- 1,2 l 30% Tejszín
- 13 g Só
-
A Lidl Piac kínálatából:
- 10 - 12 nagy darab Burgonya
- 3 gerezd Fokhagyma
- 3 - 4 szál Kakukkfű
Előkészítés
A burgonyát meghámozzuk, ügyeljünk, hogy hámozás után ne érje víz, mert szükségünk van a saját keményítő tartalmára. Konyhai gyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk, hogy könnyítsük a dolgunkat a burgonyák hosszabb oldala mentén, a szeleteket konyharuhán szárazra töröljük.
A hőálló tálunk aljába öntünk egy keveset a tejszínes keverékünkből és elkezdjük rétegezni a burgonyát. A szeleteket egymást fedve rakjuk le, egy réteg burgonya után jöhet egy réteg tojás, majd egy réteg kolbász. Ne spóroljunk az alapanyaggal, fontos, hogy a rétegek fedjék egymást. A tojásnak és a kolbásznak nem kell egymást fednie, de közvetlenül egymás mellé tegyük le őket. Az utolsó szint a burgonya legyen, azt nyugodtan nyomkodjuk le, hogy kipréseljünk egy kevés levegőt a rétegek közül. Végül annyi tejszínnel öntsük fel, amennyi ellepi a burgonyát.
110-140 fokos sütőben sütjük legkevesebb két-három órát, míg a teteje szépen megpirul. A burgonya körül lévő tejszínnek 40-50 perc után el kell kezdenie bugyognia, ha ezt nem látjuk, vegyük kicsit feljebb a hőfokunkat. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni fél órát, míg kissé lehűl, hogy könnyebben tudjuk vágni.
Házi savanyúságot kínálunk hozzá, szezon szerint.