Előkészítés
- Sült burgonya:
- A burgonyákat vékonyra szeljük, ízesítjük sóval, borssal, meglocsoljuk egy kis kacsazsírral, meghintjük egy kis kakukkfűvel és sütőpapírral bélelt tepsire rendezgetve sütjük 200 fokon 25-30 percig, míg megpuhul.
- Közben a fagyos zöldbabot forró csapvízzel felöntjük, de csak annyival, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk az ecetet és 2 evőkanál sót. Hagyjuk így teljesen kiolvadni. Közben elkészítjük az ételt. Rizses hús:
- Egy lábasban kevés kacsazsírt hevítünk, közben a darált húst sózzuk, borsozzuk és gombócokat formázunk belőle. A forró zsírban aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük és pihentetjük.
- A visszamaradt zsiradékban dinszteljük a vöröshagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a húsgombócokat, hozzáadjuk bort és szárazra pirítjuk, miközben a húsgombócokat fakanállal „összetörjük”. Fűszerezzük paprikával és majoránnával. Jöhet hozzá a párolt rizs is, ha elpárolgott a bor. Kevés vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, borssal. Kevergetve készre pároljuk. Besamel:
- Közben a besamelhez felforraljuk a tejet és a vajon megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a rántást a forró tejjel és kiforraljuk (forrástól számítva 2-3 percig még főzzük), ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
- Ha kész a besamel és a rizses hús is, a kész sült burgonyát egy nagy tál aljára rendezgetjük, majd rátesszük a kevéske besamellel összekevert rizses húst. A kiolvadt babot leszűrjük, véletlenül sem öblítjük le, csak szárazra töröljük, ezt is a hús tetejére terítjük. Gazdagon meglocsoljuk a besamellel és pár kanál tejfölt is itt-ott elrejtünk rajta.
- Gazdagon megreszeljük a sajttal és forró 180 fokos sütőben összesütjük kb. 45-50 perc alatt. Friss tejföllel a tetején kínáljuk!