Rántott csirke és csirkemell szuprém

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Rántott csirke és csirkemell szuprém image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

2 Adag
  • Csirkemell szuprém

    • 2   darab Friss magyar kizsigerelt csirkéből szárnytöves csirkemell
    • 3   - 4   nagy evőkanál Vaj
    •  
    •   frissen őrölt bors
    •   Napraforgóolaj
  • A Lidl piac kínálatából

    • 2   szelet citrom
    • 7   - 8   szál Kakukkfű (friss)
  • Hozzávalók rántott csirkéhez

    • 2   darab Friss magyar kizsigerelt csirkéből alsócomb
    • 2   darab Friss magyar kizsigerelt csirkéből felsőcomb
    •   Liszt
    •   Tojás
    •   Zsemlemorzsa
    •  
    •   Őrölt Bors
    •   Napraforgóolaj
    •   kókuszolaj
    •   Sertészsír
    •   Kacsazsír

Előkészítés

    Talán leggyakoribb csirkeételeink a sült csirkemell és a rántott csirkecomb. Sajnos egyúttal a leggyakoribb hiba is, hogy a mell szárazra sül, a rántott comb pedig véres és esetenként rágós is marad. Ebben a leckében ezt vesszük górcső alá, hogyan lesz a mell tökéletesen szaftos és puha, illetve a rántott csirkecomb is ropogós, hófehér és omlós. A második lecke barna alapleve pedig ízes pecsenyelé lesz, azaz jus!(ejtsd: zsü!)

  1. Kezdjük a mellel! A serpenyőt felhevítem 160-170 fokra, előtte egy minimális zsiradékot rakok bele, napraforgóolaj formájában. A csirkemell bőrös oldalát sózom-borsozom, húsos oldalát csak borsozom. Szigorúan a bőrös oldalával lefelé kezdjük el sütni, minimum 3-4 de lehet, hogy 5 percig is, míg a bőr ropogósra nem sül, csak ez után fordítom meg. Közben gondoskodunk az aromatizáló anyagokról, citromból cikkeket vágunk, tépünk egy köteg szálas kakukkfüvet. Ezeket a csirkemell megfordításakor tesszük a serpenyőbe, közben közepes hőmérsékletre vesszük vissza a tűzhely lángját. A vajat csak ezen a hőmérsékleten tesszük hozzá, így szépen felhabzik. A serpenyőt magunk felé döntjük, úgy, hogy a mell szárnytöves része a szélén összegyűlt vajba érjen és így locsolgatjuk jónéhány percig.

  2. Közben a sütőnket előmelegítjük 140 fokra, a serpenyővel és az aromatizáló anyagokkal együtt mehet is be és szép lassan kíméletesen sütjük, 17-18 percig, majd rácsra tesszük pihenni. A serpenyőben, amiben sütöttük, pecsenyelevet fogunk készíteni az előzőekben elkészített barna alapléből. Ehhez elkezdjük melegíteni, a mell kisült zsiradékjából és húsnedveiből is hozzáadunk, és mártássűrűségig redukáljuk. A végén egy mogyorónyi vajat és citromlevet hozzáadunk, ami még jobban besűríti.

  3. Amíg sül a mell, elkészíthetjük a rántott csirkecombokat! Külön választjuk az alsó- és felsőcombot, viszont a bőrt rajta hagyjuk! Hogy ne legyen véres sem a hús, sem a csont, a combokat a csont mellett hosszanti irányban bevágjuk és kibújtatjuk a csontot, úgy, hogy a másik oldalon a bőr nem sérül. Ezt alsó- és felsőcomb esetében is megtesszük. Sózzuk-borsozzuk, majd hagyományos módon panírozzuk. A serpenyőben felmelegítjük a kiválasztott zsiradékot vagy zsiradékokat, kb. 160 fok környékére. A panírozott combokat minden esetben úgy kezdjük el sütni, hogy a csontos oldala van lefelé! Miután bekerült a serpenyőbe, fedőt teszünk rá, hogy a hőt és a minimális párát bent tartsuk, kb. 10 percig sütjük, közben forgathatjuk.