Ratatouille - „Francia lecsó”

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Ratatouille - „Francia lecsó” image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:30 óra

Hozzávalók

6 Adag
    • 2   darab Kaliforniai paprika
    • 2   darab paprika
    • 3   - 5   fej Sonkahagyma
    • 2   szál Sárgarépa
    • 3   szál Angolzeller
    • 300   g Paradicsom
    • 5   - 6   ujjnyi vastag szelet Rusztikus bagett
    • 5   - 6   gerezd Fokhagyma
    • 6   - 8   levél Friss bazsalikom
    • 1   köteg Friss kakukkfű
    • 2   evőkanál Petrezselyem
    • 3   darab Cukkini
    • 3   darab Padlizsán
    • 2   - 3   fej Lilahagyma
    • 4   - 5   darab Paradicsom
    • 1   - 2   darab Citrom reszelt héja
    • 1   dl Olívaolaj
    • 2   - 3   evőkanál Vaj
    •   Reszelt parmezán
    •  
    •   bors

Előkészítés

    A sárgahúsú és a piros húsú paprikát nyílt láng felett, vagy kézi lángszóróval megégetjük. A még forró és szenesre sült paprikákat gyorsan egy tálba tesszük és letakarjuk pár percig pihenni. Közben a sonkahagymát finomra vágjuk, a sárgarépát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Az angolzellert meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A bagettet kisebb kockákra vágjuk, és 180fokos sütőben aranybarnára pirítjuk, kb. 20-25perc alatt.

    Nagyméretű forró serpenyőben kevés vaj és oliva keverékén hirtelen átpirítjuk a felvágott zöldségeket. Legyen erős tüzünk, hogy alaposan megpiruljon minden zöldség! Ízesítjük aprított fokhagymával, tépkedett bazsalikom levélkékkel, kakukkfűvel, sóval és borssal.

    Ha zöldség megpirult, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az idő közben megtisztított, apróra vágott paprikát. Pár percig forraljuk a ragut, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a pirított kenyér kockákat is. Egy közepes méretű porcelán tál, vagy serpenyő aljába tesszük a zöldséges-paradicsomos ragunkat és szépen elterítjük. Késsel vagy konyhai gyaluval vékony szeletekre vágjuk a cukkínit, paradicsomot, padlizsánt és a lilahagymát. A ragu tetejére váltakozva a zöldséget, egymást fedve, szépen betakarjuk a ragunkat. Használjunk sok zöldséget, hogy szép körkörösen, gyönyörűen körbe érjünk a ragu tetején.

    Sózzuk, borsozzuk, alufóliával takarjuk le és 170fokos, előmelegített sütőben süssük kb. 45-60percig, míg a zöldség „koszorú” megpárolódik a ragu tetején. Ha elkészültünk, hintsünk rá nagy vékonyan egy kis parmezánt és forró sütőben süssük hólyagosra a tetejét. Utolsó mozzanatként az azonnali tálalás előtt, egy kis olivával elkevert fokhagyma, bors, citromhéj, petrezselyem és kakukkfű keverékkel fényezzük át a tetejét!