Ravioli / derelye és tortellini

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Ravioli / derelye és tortellini image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • A töltelékhez:

    •   adag Házi gyúrt tészta 1 mm vastag téglalapra nyújtva
    • 100   g Lágy kecskesajt
    • 1   - 2   szelet Toast kenyér
    • 2   - 3   evőkanál Olívaolaj
    •  
    •   Frissen őrölt feketebors
  • A Lidl piac kínálatából:

    • 2   marék Spenót
  • A vajtükörhöz:

    • 1   - 2   dl Alaplé vagy a tészta főzőleve
    • 1   - 2   evőkanál Vaj
    • 2   - 3   csepp Citrom leve
    • 1   - 2   evőkanál Parmezán sajt reszelve
    •  
    •   Frissen őrölt feketebors
  • Szárított paradicsomos- kenyeres tortellini

    • 8   - 10   szem Szárított paradicsom
    • 15   szem Fekete olajbogyó
  • A töltelékhez:

    •   Házi gyúrt tészta 1 mm vastag téglalapra nyújtva
    • 1   darab Tojás
  • A Lidl piac kínálatából:

    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma

Előkészítés

  1. A töltött tésztákat több formában lehet hajtani, kiszúrni, sok lehetőségünk van. Fontos, hogy mivel a tésztákat két rétegben használjuk majd, azt nyújtsuk a legvékonyabbra, hogy jó legyen a tészta- töltelék arány.

  2. A töltelék állagánál figyelni kell az egyensúlyra, hogy az ne legyen vizes, száraz vagy éppen túl zsíros. Találjuk meg azt az állagot, ami egyben marad a főzés alatt is és se nem áztatja el a tésztát se nem lesz száraz a végeredmény.

    A tölteléket úgy helyezzük a kiválasztott, formázott tésztára, hogy legyen körülötte elég hely. Miután meghajtottuk, vagy egymásra tettük a rétegeket a tölteléktől indulva nyomjuk ki a levegőt a töltött tésztánkból és ellenőrizzük, hogy az légmentesen, megfelelően le van zárva.

  3. A tészták „összeragasztásához” használjunk felvert egész tojást, amivel vékonyan kenjük meg a tésztát, de csak ott, ahol a tapadásra szükség van.

    Egy serpenyőben megfonnyasztjuk egy kevés olívaolajon a spenótot, kitesszük egy vágódeszkára és felaprítjuk. Tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a kecskesajtot, a kenyeret és a fűszereket.

  4. Terítsük ki a tésztát és az egyik felét kenjük meg vékonyan a tojással. Egy kiszúróval óvatosan jelöljük be a tésztát a lekent részen. A kijelölt körök közepére helyezzünk egy kávéskanállal a töltelékből. Amikor ezzel megvagyunk hajtsuk rá a tészta másik felét. A tölteléktől haladva az ujjbegyünk segítségével nyomkodjuk ki a levegőt. A kiszúrónk lekerekített felével kicsit rendezzük a tölteléket a tészta közepére. Szúrjuk ki a raviolikat, majd vegyük kézbe, hogy biztos mindenhol összetapadt-e.

  5. Ezen a ponton lefagyaszthatjuk a tésztáinkat, és bármikor elővehetjük őket a mélyhűtőből.

  6. A levünket melegítsük fel egy serpenyőben, rakjuk bele a hideg vajat, már ne forraljuk, csak hagyjuk, hogy elolvadjon, elkeveredjen. Tegyük bele a lecsöpögtetett tésztát és a végén csepegtessük bele a citrom levét, adjunk hozzá parmezánt.

  7. Szárított paradicsomos- kenyeres tortellini
  8. A töltelékhez először összedolgozzuk a paradicsomot az olívabogyóval és a fokhagymával egy aprítóban. Közben a toast kenyérnek levágjuk a szélét, majd hozzáadjuk a keverékhez és tovább keverjük. Nem kell teljesen egynemű krémet kapni. Az állagnál arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl száraz, se túl olajos. Ha kell, adjunk hozzá a szárított paradicsom olajából, vagy éppen a toast kenyérből. A kész masszát töltsük egy szilikonformába, nyomkodjuk bele és tegyük a mélyhűtőbe legalább 2 órára.

  9. A kész tésztalapot terítsük ki és szúrjunk belőle korongokat, tartsuk azokat letakarva, hogy ne száradjanak ki. Az egyik felét kenjük meg tojással, helyezzük a közepébe a tölteléket, és hajtsuk félbe a korongot. Vigyázzunk, hogy ne szakítsuk ki a tésztát. Nyomkodjuk össze a széleket, majd a csücsköt is kenjük be tojással, és a töltelék gömbölyű oldala felé hajtsuk be azokat és nyomjuk össze, hogy ne nyíljanak ki.