Reform túrós derelye eperdzsemmel
Hozzávalók
-
Derelye töltelék:
- 500 g Laktózmentes túró
- 1 darab Citrom héja és leve
- 300 g Pankó vagy zsemlemorzsa
- 3 - 4 evőkanál Laktózmentes vaj
- 4 - 5 evőkanál Kristálycukor
- 2 darab Vaníliarúd
- 2 darab Tojássárgája
- Laktózmentes tejföl
- Porcukor
- Só
-
Burgonyás derelye tészta:
- 550 g Finomliszt
- 10 darab Tojássárgája
- 3 darab Egész tojás
- 3 evőkanál Napraforgóolaj
- 10 dkg Burgonya héjában főzve áttörve
- 2 evőkanál Ecet 10%-os
- 3 kávéskanál Só
-
Tokajis eper jam:
- 4 - 5 evőkanál Kristálycukor
- 1 dl Amethyst Tokaji Szamorodni
- 300 g Eper
Előkészítés
Gyúrt tésztát készítünk: a liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, áttört burgonyát, az olajat, sót és ecetet. Kézzel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15 percet. A megszokottnál lágyabb tésztát kell kapjunk.
Szorosan fóliába csomagoljuk és kb. 1 órát pihentetjük a burgonya miatt.
Míg pihen a tészta, a morzsát száraz serpenyőben szép aranybarnára pirítjuk, közben gyakran kevergetjük, rázogatjuk.Ha elkészültünk, a tűzről lehúzzuk, de még forrón hozzáadjuk a vajat, a sót, a kristálycukrot. Elkeverjük és langyosan tartjuk tálalásig.
A túrót a kristálycukorral, citromlével és héjjal, valamint a vanília kikapart magjával, 2 tojássárgájával ízesítsük. Ha nagyon száraz a túró, pár evőkanál tejföllel lazíthatjuk, de ne legyen túl folyós. Tegyük habzsákba és tegyük hűtőbe.
A gyúrt tésztát vékonyra nyújtjuk és a tésztalapok felét vékonyan megkenjük felvert egész tojással, majd egymástól kb. 5-6 cm-re helyezzük a kanálnyi túrókupacokat. A tészta másik felét ráhajtjuk és beburkoljuk a túrót. Ujjainkkal kinyomkodjuk a levegőt a túrókupacok mellől, kissé el is lapíthatjuk.
Hullámos szélű derelyevágóval rombuszformájú derelyéket készítünk, úgy, hogy a tölteléket a tésztaszél körbe vegye kb. 1cm-es szélességben. Készíthetünk kisebb és nagyobb derelyéket, ahogy szeretnénk. Adagonként célszerű kb. 6-8 db, 5*10 cm-es derelyét készítenünk.
Ha elkészültünk, gyöngyöző sós vízben főzzük a derelyéket 3-4 percig, míg a tészta átfő.
Ha elkészültünk a pirított morzsába forgatjuk és azonnal tálaljuk rengeteg tejföllel és porcukorral enyhén megszórjuk.