Reform túrós derelye eperdzsemmel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Reform túrós derelye eperdzsemmel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:20 óra

Hozzávalók

4 Adag
  • Derelye töltelék:

    • 500   g Laktózmentes túró
    • 1   darab Citrom héja és leve
    • 300   g Pankó vagy zsemlemorzsa
    • 3   - 4   evőkanál Laktózmentes vaj
    • 4   - 5   evőkanál Kristálycukor
    • 2   darab Vaníliarúd
    • 2   darab Tojássárgája
    •   Laktózmentes tejföl
    •   Porcukor
    •  
  • Burgonyás derelye tészta:

    • 550   g Finomliszt
    • 10   darab Tojássárgája
    • 3   darab Egész tojás
    • 3   evőkanál Napraforgóolaj
    • 10   dkg Burgonya héjában főzve áttörve
    • 2   evőkanál Ecet 10%-os
    • 3   kávéskanál
  • Tokajis eper jam:

    • 4   - 5   evőkanál Kristálycukor
    • 1   dl Amethyst Tokaji Szamorodni
    • 300   g Eper

Előkészítés

    Derelye:
  1. Gyúrt tésztát készítünk: a liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, áttört burgonyát, az olajat, sót és ecetet. Kézzel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15 percet. A megszokottnál lágyabb tésztát kell kapjunk.

  2. Szorosan fóliába csomagoljuk és kb. 1 órát pihentetjük a burgonya miatt.
    Míg pihen a tészta, a morzsát száraz serpenyőben szép aranybarnára pirítjuk, közben gyakran kevergetjük, rázogatjuk.

  3. Ha elkészültünk, a tűzről lehúzzuk, de még forrón hozzáadjuk a vajat, a sót, a kristálycukrot. Elkeverjük és langyosan tartjuk tálalásig.

  4. A túrót a kristálycukorral, citromlével és héjjal, valamint a vanília kikapart magjával, 2 tojássárgájával ízesítsük. Ha nagyon száraz a túró, pár evőkanál tejföllel lazíthatjuk, de ne legyen túl folyós. Tegyük habzsákba és tegyük hűtőbe.

  5. A gyúrt tésztát vékonyra nyújtjuk és a tésztalapok felét vékonyan megkenjük felvert egész tojással, majd egymástól kb. 5-6 cm-re helyezzük a kanálnyi túrókupacokat. A tészta másik felét ráhajtjuk és beburkoljuk a túrót. Ujjainkkal kinyomkodjuk a levegőt a túrókupacok mellől, kissé el is lapíthatjuk.

  6. Hullámos szélű derelyevágóval rombuszformájú derelyéket készítünk, úgy, hogy a tölteléket a tésztaszél körbe vegye kb. 1cm-es szélességben. Készíthetünk kisebb és nagyobb derelyéket, ahogy szeretnénk. Adagonként célszerű kb. 6-8 db, 5*10 cm-es derelyét készítenünk.

  7. Ha elkészültünk, gyöngyöző sós vízben főzzük a derelyéket 3-4 percig, míg a tészta átfő.

  8. Ha elkészültünk a pirított morzsába forgatjuk és azonnal tálaljuk rengeteg tejföllel és porcukorral enyhén megszórjuk.