Rizibizi és zöldséges rizs
Hozzávalók
-
Rizibizi
- 240 g "A" minőségű rizs
- 200 g Mirelit zöldborsó
- 1 fej Salotahagyma
- 2 evőkanál Írótlanított vaj
- 1 csokor Petrezselyem aprítva
- 80 g Old Hollander vagy más hegyi fajta reszelve
-
Zöldséges rizs
- 240 g "A" minőségű rizs
- Mirelit kukorica
- Mirelit zöldborsó
- Sárgarépa
- Cukkini
- Shimeji gomba
- Csiperkegomba
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csokor Snidling
- 1 darab Tojás
Előkészítés
A salottahagymát üvegesre pároljuk a tisztított vajon. Az átmosott, kicsit lecsöpögtetett rizst öntsük a puha hagymára, forgassuk át és sózzuk meg alaposan.
Rögtön ráönthetjük a mirelit zöldborsót, azzal is keverjük meg, majd öntsük fel a forrásban lévő vizünkkel. Forraljuk fel az egészet, majd fedő alatt 12-15 perc alatt pároljuk puhára.
Amíg párolódik reszeljük le a sajtot, aprítsuk fel a petrezselymet és készítsük elő a vajat.
Amikor elkészült a rizsünk adjuk hozzá a reszelt sajtot, vajat és petrezselymet, vigyázva a rizsszemekre keverjük meg és hagyjuk még fedő alatt pihenni pár percet.
A zöldségeket vágjuk borsó méretűre külön-külön gyűjtve őket, hisz más főzési időre van szükségük. Az írótlanított vajon futtassuk meg először a sárgarépát, adjuk hozzá a gombákat, pirítsuk le, és sózzuk meg.
A sárgarépás alaphoz adjuk hozzá a cukkínit, kukoricát és zöldborsót és rá is önthetjük azonnal a mosott rizsünket. Forgassuk át és öntsük fel a forrásban lévő vízzel.
Felforralás után fedjük le és kb. 12-15 perc alatt főzzük az egészet puhára.
A végén adjunk hozzá nagy mennyiségű vágott friss zöldfűszert és hagyjuk még pár percet fedő alatt pihenni.
Ha szeretnénk, a lábosban toljuk félre a rizst, törjünk bele egy tojást, kicsit várjunk, amíg rántottaszerű állaga nem lesz keverés mellett, majd forgassuk össze az egész rizsünkkel.
Ha köretnek főzzük a rizst pár alapszabályt jó betartani. A sima „A” rizst minden esetbe a főzés előtt alaposan mossuk át egy szűrőben, hogy a külső keményítőréteget lemossuk róla.
A víz mennyisége mellett, ami ideális esetben 1,8- maximum 2-szerese a rizs súlyának, az is fontos, hogy forrón adjuk a rizsünkhöz. Az utolsó legfontosabb a só használata, amit mindenképp már a főzés elején a vízhez adjunk hozzá, hogy a rizs azt a vízzel együtt magába szívja, és jó íze legyen.