Rizibizi és zöldséges rizs

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Rizibizi és zöldséges rizs image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 20 perc

Hozzávalók

4 Személy
  • Rizibizi

    • 240   g "A" minőségű rizs
    • 200   g Mirelit zöldborsó
    • 1   fej Salotahagyma
    • 2   evőkanál Írótlanított vaj
    • 1   csokor Petrezselyem aprítva
    • 80   g Old Hollander vagy más hegyi fajta reszelve
  • Zöldséges rizs

    • 240   g "A" minőségű rizs
    •   Mirelit kukorica
    •   Mirelit zöldborsó
    •   Sárgarépa
    •   Cukkini
    •   Shimeji gomba
    •   Csiperkegomba
    • 1   csokor Petrezselyem
    • 1   csokor Snidling
    • 1   darab Tojás

Előkészítés

    Ízes köretek nyomában: rizibizi és zöldséges rizs

    Ha köretnek főzzük a rizst pár alapszabályt jó betartani. A sima „A” rizst minden esetbe a főzés előtt alaposan mossuk át egy szűrőben, hogy a külső keményítőréteget lemossuk róla.

    A víz mennyisége mellett, ami ideális esetben 1,8- maximum 2-szerese a rizs súlyának, az is fontos, hogy forrón adjuk a rizsünkhöz. Az utolsó legfontosabb a só használata, amit mindenképp már a főzés elején a vízhez adjunk hozzá, hogy a rizs azt a vízzel együtt magába szívja, és jó íze legyen.

    Rizibizi
  1. A salottahagymát üvegesre pároljuk a tisztított vajon. Az átmosott, kicsit lecsöpögtetett rizst öntsük a puha hagymára, forgassuk át és sózzuk meg alaposan.

    Rögtön ráönthetjük a mirelit zöldborsót, azzal is keverjük meg, majd öntsük fel a forrásban lévő vizünkkel. Forraljuk fel az egészet, majd fedő alatt 12-15 perc alatt pároljuk puhára.

    Amíg párolódik reszeljük le a sajtot, aprítsuk fel a petrezselymet és készítsük elő a vajat.

    Amikor elkészült a rizsünk adjuk hozzá a reszelt sajtot, vajat és petrezselymet, vigyázva a rizsszemekre keverjük meg és hagyjuk még fedő alatt pihenni pár percet.

  2. Zöldséges rizs
  3. A zöldségeket vágjuk borsó méretűre külön-külön gyűjtve őket, hisz más főzési időre van szükségük. Az írótlanított vajon futtassuk meg először a sárgarépát, adjuk hozzá a gombákat, pirítsuk le, és sózzuk meg.

    A sárgarépás alaphoz adjuk hozzá a cukkínit, kukoricát és zöldborsót és rá is önthetjük azonnal a mosott rizsünket. Forgassuk át és öntsük fel a forrásban lévő vízzel.

    Felforralás után fedjük le és kb. 12-15 perc alatt főzzük az egészet puhára.

    A végén adjunk hozzá nagy mennyiségű vágott friss zöldfűszert és hagyjuk még pár percet fedő alatt pihenni.

    Ha szeretnénk, a lábosban toljuk félre a rizst, törjünk bele egy tojást, kicsit várjunk, amíg rántottaszerű állaga nem lesz keverés mellett, majd forgassuk össze az egész rizsünkkel.