Ropogós házi burgonyakrokett

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Ropogós házi burgonyakrokett image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Személy
    • 500   g Sütnivaló burgonya
    • 2   evőkanál Vaj
    • 8   - 10   dkg Liszt
    • 4   - 5   evőkanál Mandula
    •   - 3   evőkanál Parmezán por
    • 2   darab Tojássárgája
    • 2   - 4   dkg Burgonyapehely
    • 2   - 3   kávéskanál
    •   ízlés szerint Szerecsendió
    •   Zsemlemorzsa
    • 7   - 8   dl tisztított vaj
  • Fűszeres tejföl:

    • 200   g Tejföl
    • 100   g Krémsajt
    • 1   gerezd Fokhagyma
    •   Petrezselyem
    •   Snidling
    •   Kakukkfű
    •   Citromhéj
    •  
    •   frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. A burgonyákat héjában főzzük puhára. Még forrón hámozzuk meg, és törjük át egy szűrőn vagy egy szitán. Amikor langyos, adjuk hozzá a reszelt mandulát, vajat, tojássárgáját, parmezánt, a burgonyapehely és a liszt felét. Kézzel kezdjük gyúrni és ha szükséges még további lisztet és pelyhet adjunk hozzá. Gazdagon ízesítjük sóval és szerecsendióval.

  2. Ha kézzel könnyen alakítható és elválik a kezünktől, pihentessük 10 percet. A pihenő után 1,5 cm vastag kígyóalakra nyújtjuk. Kb. 6-7 cm-es darabokra vágjuk, széleit formázzuk és a zsemlemorzsába hempergetjük.

  3. Forró, 170-180 fokos zsiradékban, jelen esetben olvasztott vajban sütjük aranybarnára és ropogósra.

  4. Köretként fogyasztjuk, de egy kis fűszeres tejfölt is kínálhatunk hozzá.