A burgonyákat héjában főzzük puhára. Még forrón hámozzuk meg, és törjük át egy szűrőn vagy egy szitán. Amikor langyos, adjuk hozzá a reszelt mandulát, vajat, tojássárgáját, parmezánt, a burgonyapehely és a liszt felét. Kézzel kezdjük gyúrni és ha szükséges még további lisztet és pelyhet adjunk hozzá. Gazdagon ízesítjük sóval és szerecsendióval.
Ropogós házi burgonyakrokett
Hozzávalók
4
Személy
-
- 500 g Sütnivaló burgonya
- 2 evőkanál Vaj
- 8 - 10 dkg Liszt
- 4 - 5 evőkanál Mandula
- - 3 evőkanál Parmezán por
- 2 darab Tojássárgája
- 2 - 4 dkg Burgonyapehely
- 2 - 3 kávéskanál Só
- ízlés szerint Szerecsendió
- Zsemlemorzsa
- 7 - 8 dl tisztított vaj
-
Fűszeres tejföl:
- 200 g Tejföl
- 100 g Krémsajt
- 1 gerezd Fokhagyma
- Petrezselyem
- Snidling
- Kakukkfű
- Citromhéj
- Só
- frissen őrölt bors
Előkészítés
Ha kézzel könnyen alakítható és elválik a kezünktől, pihentessük 10 percet. A pihenő után 1,5 cm vastag kígyóalakra nyújtjuk. Kb. 6-7 cm-es darabokra vágjuk, széleit formázzuk és a zsemlemorzsába hempergetjük.
Forró, 170-180 fokos zsiradékban, jelen esetben olvasztott vajban sütjük aranybarnára és ropogósra.
Köretként fogyasztjuk, de egy kis fűszeres tejfölt is kínálhatunk hozzá.