A rumbabához a liszttel elmorzsoljuk a vajat, a mézet és az élesztőt. Hozzáadjuk az apróra összevágott aranymazsolát és egy keverőgép táljába tesszük. Keverőgépben dolgozunk tovább és 3-4 részletben adjuk hozzá a tojást a lisztes-vajas keverékhez, közben sózzuk. Egy selymesen sima, nyúlós és tapadós, égetett tészta szerű állagot kell kapjunk. Hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd habzsákba töltjük a ragacsos tésztamasszát.
Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény
Hozzávalók
-
- 200 g Liszt
- 70 g Vaj
- 10 g Élesztő
- 10 g Méz
- 2 g Só
- 200 g Tojás
- 1 - 2 evőkanál Arany mazsola
-
Sziruphoz és tálaláshoz:
- 1 l Víz
- 500 g Cukor
- 1 rúd Vanília
- 1 - 2 szál Citromfű vagy nád
- 400 g Pilos Tejszín 30-35%
- 100 g Mascarpone
- 5 - 6 dl Fehér rum
-
A Lidl piac kínálatából:
- 1 darab citrom
- 1 darab Narancs
- 1 darab Gyömbér
Előkészítés
Kivajazott porcelánformákba töltjük, úgy, hogy a táljaink félig legyenek. Kelesszük duplájára a tésztát a formában, majd 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket, kb. 25-30 perc alatt. Amíg kelnek és sülnek a rumbabák készítsük el a szirupunkat.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és aromatizáljuk a fűszerekkel. A citromnádat nagyobb darabokra vágjuk, a gyömbért hámozzuk, szeleteljük és hozzáadjuk a léhez. Belereszeljük a citrusok héját, majd kifacsarjuk őket és a levét is hozzáadjuk. Tíz perc forralás után leszűrjük a levet és hozzáadagoljuk ízlés szerint a rumunkat. Ez akár 4-6 cl is lehet 1 dl sziruphoz.
Hagyjuk, hogy langyosra hűljön a szirupunk és az időközben elkészült rumbabákat még forrón óvatosan kiforgatjuk a formából. Rögtön a langyos szirupba tesszük őket, és várunk amíg meg nem szívják magukat, közben párszor nyugodtan forgassuk meg őket.
Ezalatt a tejszínből könnyű habot verünk, majd elkeverjük a mascarponéval, és habzsákba töltjük, tálalásig a hűtőben hagyjuk. Az áztatott rumbabákat a hosszanti oldaluknál bevágjuk, tányérra tálaljuk, meglocsoljuk a szirupunkkal, kicsit megnyitjuk és a habzsákból megtöltjük a tejszínhabbal.