Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1:30 óra

Hozzávalók

8 Darab
    • 200   g Liszt
    • 70   g Vaj
    • 10   g Élesztő
    • 10   g Méz
    • 2   g
    • 200   g Tojás
    • 1   - 2   evőkanál Arany mazsola
  • Sziruphoz és tálaláshoz:

    • 1   l Víz
    • 500   g Cukor
    • 1   rúd Vanília
    • 1   - 2   szál Citromfű vagy nád
    • 400   g Pilos Tejszín 30-35%
    • 100   g Mascarpone
    • 5   - 6   dl Fehér rum
  • A Lidl piac kínálatából:

    • 1   darab citrom
    • 1   darab Narancs
    • 1   darab Gyömbér

Előkészítés

  1. A rumbabához a liszttel elmorzsoljuk a vajat, a mézet és az élesztőt. Hozzáadjuk az apróra összevágott aranymazsolát és egy keverőgép táljába tesszük. Keverőgépben dolgozunk tovább és 3-4 részletben adjuk hozzá a tojást a lisztes-vajas keverékhez, közben sózzuk. Egy selymesen sima, nyúlós és tapadós, égetett tészta szerű állagot kell kapjunk. Hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd habzsákba töltjük a ragacsos tésztamasszát.

  2. Kivajazott porcelánformákba töltjük, úgy, hogy a táljaink félig legyenek. Kelesszük duplájára a tésztát a formában, majd 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket, kb. 25-30 perc alatt. Amíg kelnek és sülnek a rumbabák készítsük el a szirupunkat.

  3. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és aromatizáljuk a fűszerekkel. A citromnádat nagyobb darabokra vágjuk, a gyömbért hámozzuk, szeleteljük és hozzáadjuk a léhez. Belereszeljük a citrusok héját, majd kifacsarjuk őket és a levét is hozzáadjuk. Tíz perc forralás után leszűrjük a levet és hozzáadagoljuk ízlés szerint a rumunkat. Ez akár 4-6 cl is lehet 1 dl sziruphoz.

  4. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön a szirupunk és az időközben elkészült rumbabákat még forrón óvatosan kiforgatjuk a formából. Rögtön a langyos szirupba tesszük őket, és várunk amíg meg nem szívják magukat, közben párszor nyugodtan forgassuk meg őket.

  5. Ezalatt a tejszínből könnyű habot verünk, majd elkeverjük a mascarponéval, és habzsákba töltjük, tálalásig a hűtőben hagyjuk. Az áztatott rumbabákat a hosszanti oldaluknál bevágjuk, tányérra tálaljuk, meglocsoljuk a szirupunkkal, kicsit megnyitjuk és a habzsákból megtöltjük a tejszínhabbal.