Sajtos nudli (specli), hegyi sajttal sütve, pirított hagymával és tökmagolajos salátával

Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0perc
Elkészítés 1óra
Sajtos nudli (specli), hegyi sajttal sütve, pirított hagymával és tökmagolajos salátával image

Hozzávalók

4 Adag
500 g Liszt
6 darab Tojás
1.5 dl Tej
1 evőkanál Napraforgóolaj
140 g Vaj
3 nagy fej Vöröshagyma
2 dl Tejszín
300 g Hegyi sajt
4 nagy marék Madárbegysaláta
4 evőkanál Tökmagolaj
4 evőkanál Gyümölcsecet

Előkészítés

    NUDLI (SPECLI)

    A lisztet alaposan kikeverjük a tojásokkal, a tejjel és a sóval. Amikor majdnem kész a tészta, hozzákeverjük az olajat is. Lobogó, forró, sós vízbe szaggatjuk a speclitésztát, mintha csak galuskát készítenénk. Választhatunk azonban, hogy kézzel, normál galuskaszaggatóval, esetleg burgonyanyomóval készítjük a galuskát, amikor főzzük. Ha a speclik feljöttek a főzővíz tetejére, 1–2 percig főzzük, majd leszűrjük. Langyos vízzel átöblítjük, kevés olajat öntünk rá. Végül óvatosan átforgatjuk, hogy az olaj mindenhol érje, így nem fog összetapadni.

    SÜLT HAGYMA

    Egy serpenyőben bőséges mennyiségű vajon vékonyra szelt hagymát pirítunk – közben sózzuk –, míg szép egyenletes aranysárga nem lesz. Ha elkészült, szűrőbe tesszük, hogy a lehető legtöbb vaj le tudjon csepegni a hagymáról.

    Közben egy serpenyőben a hagymáról lecsepegett vajban könnyedén átpirítjuk a speclit, majd lehúzzuk a tűzről, kevés tejszínt adunk hozzá, és gazdagon megszórjuk hegyi sajttal. Átforgatjuk, a tetejére szórjuk a sült hagymát. Forró, 200 °C-os sütőben néhány perc alatt megsütjük. Ügyeljünk, hogy a sajt csak megolvadjon, nyúlósan olvadós legyen, de ne piruljon meg! Azonnal tálaljuk egy kis tökmagolajban és gyümölcsecetben átforgatott madárbegysalátával.