A mártogatóhoz apróra vágjuk a vöröshagymát és fokhagymát, majd kevés napraforgóolajon megpároljuk. Közben a hámozott paradicsomokat apróra vágjuk, alaposan megsózzuk és egy szűrőre tesszük, hogy a leve alaposan kicsepegjen, majd az aprított paradicsomhúst félretesszük. Kanálnyi paradicsompürét adunk a párolódó hagymához és röviden forraljuk pár percig a paradicsom kicsepegett levével. Hozzáadjuk a kukoricát és a babot, ízesítjük mexikói fűszerkeverékkel, pár csepp lime levével, végül hozzáadjuk a kicsepegett paradicsomhúst. Vegyük le a tűzről, ügyeljünk, hogy ne főzzük túl a friss paradicsomot, elég, ha szinte csak átmelegítjük.
Adjuk hozzá az apróra vágott jalapeno paprikát, a finomra vágott nyers lilahagymát és egy kevés frissen vágott petrezselymet. Hagyjuk a kész mártogatót langyosra hűlni, addig készítsük el a chipset is: egy nagyobb, tűzálló tálba rendezzük el a tortilla chipset, lehetőség szerint jó púposan, hogy kilógjon a tálból! Szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal, és tegyük pár percre 200 Celsius-fokos forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a chipsre.
Forrón tálaljuk a chipset a nyúlósra olvadt sajttal és a csípős mártogatóval. Kiváló filmnézős snack vagy vendégváró csipegetnivaló!