Előkészítés
- Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk. A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, először vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. A zöldfűszereket mosás után lecsipkedjük a szárukról. A fejes salátát is megmossuk, majd vékonyabb csíkokra vágjuk. A római salátát hosszába 4-be vágjuk, és erős lángon, előmelegített serpenyőben, kevés olajon körbe sütjük, nem baj, ha kicsit megsül, megég. Az egyik negyedet félrerakjuk a tálaláshoz. A többi sült salátát felcsíkozzuk.
- A vaj 2/3-át egy lábasba tesszük majd a burgonyát és az újhagymát is hozzáadjuk, lepirítjuk, beletesszük a zöldfűszereket, illetve a salátát is, majd 1-2 perc párolás után hozzáadjuk a római salátát. Elkeverjük, ízesítjük sóval, borssal, majd felöntjük az alaplével. Összeforraljuk, pár percig főzzük a levest, majd egy turmixgépbe tesszük, 2-3 percig turmixoljuk, a végén belerakjuk a maradék 1/3 vajat. Utánízesítjük.
- Egy lábasba kevés vizet teszünk fel, annyi ecettel, hogy kóstolásnál érződjön hogy van benne ecet és só. Ha gyöngyözve forr, akkor megkavarjuk a vizet, majd beletesszük a felütött tojásokat. 3 percig főzzük, a felénél már lekapcsoljuk.
- Ha a tálalás még messzebb van, akkor a tojásokat jeges vízbe tesszük, ha azonnal tudjuk tálalni, akkor egy szűrőkanál segítségével kivesszük és egyből mehet a levesbe. A felcsíkozott sült salátalevelet bekeverjük barna vajjal, citromhéjjal, citromlével, pár csepp mirinnel és vágott snidlinggel. Érlelt sajtot reszelünk a tetejére.