Serpenyős hagymás burgonya, tejföllel, tükörtojással

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Serpenyős hagymás burgonya, tejföllel, tükörtojással image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 3   evőkanál Kacsazsír
    • 120   g Baconszalonna
    • 1   - 2   fej Vöröshagyma
    • 700   g Burgonya
    • 4   darab Tojás
    • 4   - 6   evőkanál Tejföl
    • 0,5   fej Lilahagyma
    • 3   - 4   evőkanál Balzsamecet
    • 3   - 4   evőkanál Olívaolaj
    • 12   szem koktélparadicsom
    • 2   marék Rukkola
    •  
    •   bors

Előkészítés

    HAGYMÁS BURGONYA

    Kevés kacsazsíron lassan pirítjuk a csíkozott szalonnát és a finomra vágott hagymát. Minél lassabban „izzasztjuk” üvegesre, annál gazdagabb lesz az íze. (Használjunk vasserpenyőt!) Közben a nyers burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Igyekezzünk minél hosszabb szálakat reszelni! A burgonyát rádobjuk a szalonnás hagymára, elsimítjuk. Kb. 3 cm vastagságú burgonyalepénykét formázzunk a nyers burgonyából, és többet már ne kevergessük, hagyjuk szép lassan sülni, míg ropogós, aranybarna nem lesz! Ha ez megtörténik, megfordítjuk, és a másik felét is aranybarnára sütjük. Egy késsel szúrjuk meg, és ha úgy érezzük, hogy a burgonya még nyers, dobjuk a sütőbe 180 °C-ra 10–12 percre, míg a közepe is megpuhul! Azonban az is lehet, hogy erre nem lesz szükség, ez a burgonyától függ.

    TÁLALÁS

    Ha a burgonya elkészült, gyorsan megsütjük a tükörtojásokat. A sárgájukat mindenképpen hagyjuk krémesre, folyósra! Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a burgonya tetejére a tojásokat, továbbá pár kanál tejfölt, rukkolát és egy kis lila hagymával, balzsamecettel, olívaolajjal pácolt koktélparadicsomot is! Frissen őrölt borssal, azonnal, forrón fogyasszuk!