A vajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a finomra kockázott édesköményt. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, átkeverjük, és beletesszük a babérlevelet és a szegfűborsot. Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk. A levest kb. 20 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ekkor tesszük bele a lazackockákat és a tejszínt, ezzel kb. 5 percig főzzük, a lazac így szaftos, omlós marad. A kaprot a végén adjuk hozzá.
Skandináv, ünnepi lazacleves
Hozzávalók
4 Adag
5 dkg
Vaj
1 darab
Hagyma
1 kisebb darab
Édesköménygumó
50 dkg
Burgonya
2 nagy darab
Sárgarépa
1.2 l
Alaplé (leszűrt) vagy víz
6 szem
Szegfűbors
1 darab
babérlevél
400 g
Lazacfilé
2 dl
Tejszín
1 csokor
Kapor