A hagymát vékony karikára vágjuk, egy serpenyőt erősen felmelegítünk, majd kevés olajon elkezdjük sütni a hagymát, rátesszük a húsgombócot, arra rá egy zsírpapírt, majd egy spaklival erősen lenyomjuk, 30 másodpercig sütjük, megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 szelet cheddar sajtot teszünk a tetejére, és még 30-40 másodpercig sütjük, végül kivesszük tálcára pihenni.
1 adag smashed burgerbe 2 db húspogácsa kerül. (tipp: nem kell mind a két húspogácsába hagymát sütni)
Smashed burger, hagymalekvár
Hozzávalók
-
Burgerhús:
- 600 g Marhahúspogácsa
- 8 szelet Cheddar sajt
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt fekete bors
- 1 darab Salottahagyma
-
Hagymalekvár:
- 500 dkg Vöröshagyma
- 500 dkg fehér hagyma
- 1 kg Salottahagyma
- ízlés szerint Só
- Napraforgóolaj
-
Hagymalekváros majonéz:
- 1 darab Tojássárgája
- 2 evőkanál Mustár
- 1 darab citrom
- 2 - 3 dl Napraforgóolaj
- 1 teáskanál Cayenne bors
- 1 evőkanál Hagymalekvár
-
+ a burger összeállításához:
- 4 darab Kovászos Uborka
- 1 darab Salottahagyma
- 4 darab Burgerzsemle
- 1 darab Római saláta
Előkészítés
A hagymákat megpucoljuk, félbe vágjuk és egyforma vékony szeletekre felvágjuk. Egy lábasba, ami inkább szélesebb, mint hosszúkás, olajat melegítünk közepesen erős lángon, majd hozzáadjuk a hagymákat és elkezdjük lepirítani. Fontos, hogy az elején már erősebb pirítást kapjon, hogy ne főjön, hanem inkább süljön a hagyma és a benne lévő cukor tudjon karamellizálódni. Folyamatosan pótoljuk az olajat, mert azt könnyen felszívja. Ha már félig aranybarna a hagyma, akkor levesszük alatta takarékra a lángot és 1 óráig főzzük, közben azért kavargatjuk, hogy ne égjen le a hagymában lévő cukor. Egy óra után sózzuk, egy kevés őrölt borsot adunk hozzá, majd tovább folytatjuk a folyamatot, ameddig a hagyma teljesen be nem „lekvárosodik”. Ha kész, egy szűrőbetétbe tesszük, hogy az olaj jól kicsöpögjön belőle, majd utánízesítjük. Így, egy nagyon sokoldalú hagymalekvár-alapot kapunk, amiből készíthetünk akár krémet, majonézt, feltétet, savanyított hagymának is lehet használni, vagy akár húshoz hozzákeverni, mint egy „fűszerpasztát”.
A tojássárgájából, mustárból, fél citrom levéből majonézt készítünk, hozzáadjuk vékonyan csurgatva az olajat, majd ha kész: sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük cayenne borssal és hozzáadjuk a hagymalekvárt, amit egy picit pépesítünk, hogy még krémesebb legyen a szósz. Pár csepp citromot adunk még hozzá.
A salottahagymát megpucoljuk, majd félbe és vékony szeletekre vágjuk fel. A kovászos uborkát is csak vékonyan felvágjuk, a salátaleveleket tépkedjük, majd összerakjuk a burgert.