Smashed burger, hagymalekvár

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Smashed burger, hagymalekvár image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4
  • Burgerhús:

    • 600   g Marhahúspogácsa
    • 8   szelet Cheddar sajt
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt fekete bors
    • 1   darab Salottahagyma
  • Hagymalekvár:

    • 500   dkg Vöröshagyma
    • 500   dkg fehér hagyma
    • 1   kg Salottahagyma
    •   ízlés szerint
    •   Napraforgóolaj
  • Hagymalekváros majonéz:

    • 1   darab Tojássárgája
    • 2   evőkanál Mustár
    • 1   darab citrom
    • 2   - 3   dl Napraforgóolaj
    • 1   teáskanál Cayenne bors
    • 1   evőkanál Hagymalekvár
  • + a burger összeállításához:

    • 4   darab Kovászos Uborka
    • 1   darab Salottahagyma
    • 4   darab Burgerzsemle
    • 1   darab Római saláta

Előkészítés

  1. A hagymát vékony karikára vágjuk, egy serpenyőt erősen felmelegítünk, majd kevés olajon elkezdjük sütni a hagymát, rátesszük a húsgombócot, arra rá egy zsírpapírt, majd egy spaklival erősen lenyomjuk, 30 másodpercig sütjük, megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 szelet cheddar sajtot teszünk a tetejére, és még 30-40 másodpercig sütjük, végül kivesszük tálcára pihenni.
    1 adag smashed burgerbe 2 db húspogácsa kerül. (tipp: nem kell mind a két húspogácsába hagymát sütni)

  2. A hagymákat megpucoljuk, félbe vágjuk és egyforma vékony szeletekre felvágjuk. Egy lábasba, ami inkább szélesebb, mint hosszúkás, olajat melegítünk közepesen erős lángon, majd hozzáadjuk a hagymákat és elkezdjük lepirítani. Fontos, hogy az elején már erősebb pirítást kapjon, hogy ne főjön, hanem inkább süljön a hagyma és a benne lévő cukor tudjon karamellizálódni. Folyamatosan pótoljuk az olajat, mert azt könnyen felszívja. Ha már félig aranybarna a hagyma, akkor levesszük alatta takarékra a lángot és 1 óráig főzzük, közben azért kavargatjuk, hogy ne égjen le a hagymában lévő cukor. Egy óra után sózzuk, egy kevés őrölt borsot adunk hozzá, majd tovább folytatjuk a folyamatot, ameddig a hagyma teljesen be nem „lekvárosodik”. Ha kész, egy szűrőbetétbe tesszük, hogy az olaj jól kicsöpögjön belőle, majd utánízesítjük. Így, egy nagyon sokoldalú hagymalekvár-alapot kapunk, amiből készíthetünk akár krémet, majonézt, feltétet, savanyított hagymának is lehet használni, vagy akár húshoz hozzákeverni, mint egy „fűszerpasztát”.

  3. A tojássárgájából, mustárból, fél citrom levéből majonézt készítünk, hozzáadjuk vékonyan csurgatva az olajat, majd ha kész: sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük cayenne borssal és hozzáadjuk a hagymalekvárt, amit egy picit pépesítünk, hogy még krémesebb legyen a szósz. Pár csepp citromot adunk még hozzá.

  4. A salottahagymát megpucoljuk, majd félbe és vékony szeletekre vágjuk fel. A kovászos uborkát is csak vékonyan felvágjuk, a salátaleveleket tépkedjük, majd összerakjuk a burgert.