Sós perec, virslis káposztasalátával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 Sós perec, virslis káposztasalátával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

3 Adag
  • Perec

    • 470   g Liszt
    • 30   g Tej
    • 50   g Napraforgóolaj
    • 6   g Kristálycukor
    • 12   g
    • 12   g Élesztő
    • 1   darab Tojás
  • Só pancs

    • 2   evőkanál
    • 1   dl Víz
    • 2   - 3   evőkanál Liszt
  • Káposzta saláta

    • 0,5   kg Savanyúkáposzta
    • 4   darab Virsli
    • 1   darab Lilahagyma
    • 4   - 5   evőkanál Napraforgóolaj
    • 1   evőkanál Ecet 10%-os
    • 2   kávéskanál Kristálycukor
    •   frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. A perctésztához a lisztet összekeverjük a sóval egy tálban. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és az olajat és elkeverjük. Pár percig pihentetjük, hogy az élesztő kissé felfusson. Majd a liszthez adjuk a keverékünket és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kissé makacs félig meddig ragadós, de még is edényfaláról leváló tésztát kapunk. A tésztát keverőtálban hagyva fóliázzuk le és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
    Másnap a sópancshoz a sót feloldjuk melegvízben, majd azután a lisztet is hozzáadjuk és alaposan kikeverjük. Extrém sós, fehér színű, ragasztó sűrűségű sópancsot kell, hogy kapjunk.

  2. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan, csak az ujjbegyünkkel téglalap alakúra formázzuk, ügyeljünk, ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt! Éles késsel hosszában felcsíkozzuk a tésztát és sodró mozdulatokkal, kb. 1cm vastag és 45cm hosszú csíkokat sodrunk a tésztából. A végeit hagyhatjuk csúcsosra. Perec formát formázunk a tészta csíkokból és sütőpapírral terített tepsibe tesszük a pereceket. Mérettől függően, 8-10db perecet is készíthetünk. Felvert tojással lekenjük a pereceket és hagyjuk pihenni 15percet, közben a sütőt 210fokra melegítjük.

  3. A pihenő után másodjára is megkenjük a perceket tojással és betesszük a sütőbe 8-10percre, míg szépen sárgulni kezdenek. Az idő elteltével kivesszük a pereceket, meglocsoljuk(megcsíkozzuk) a sópanccsal, majd további 5-6percre visszatesszük a sütőbe, míg a sópancs megdermed, elveszti nyers állagát, a perecek pedig aranybarnára sülnek. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni, úgy a legfinomabb. Egy egyszerű kis savanyúkáposzta salátával kínáljuk szilveszterre, vagy másnaposságra, amihez vékonyra szelt lilahagymát, főtt virslikarikákat, kevés olajat, cukrot és ecetet adunk.