Sós perec, virslis káposztasalátával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sós perec, virslis káposztasalátával
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. A perctésztához a lisztet összekeverjük a sóval egy tálban. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és az olajat és elkeverjük. Pár percig pihentetjük, hogy az élesztő kissé felfusson. Majd a liszthez adjuk a keverékünket és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kissé makacs félig meddig ragadós, de még is edényfaláról leváló tésztát kapunk. A tésztát keverőtálban hagyva fóliázzuk le és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a sópancshoz a sót feloldjuk melegvízben, majd azután a lisztet is hozzáadjuk és alaposan kikeverjük. Extrém sós, fehér színű, ragasztó sűrűségű sópancsot kell, hogy kapjunk.

  2. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan, csak az ujjbegyünkkel téglalap alakúra formázzuk, ügyeljünk, ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt! Éles késsel hosszában felcsíkozzuk a tésztát és sodró mozdulatokkal, kb. 1cm vastag és 45cm hosszú csíkokat sodrunk a tésztából. A végeit hagyhatjuk csúcsosra. Perec formát formázunk a tészta csíkokból és sütőpapírral terített tepsibe tesszük a pereceket. Mérettől függően, 8-10db perecet is készíthetünk. Felvert tojással lekenjük a pereceket és hagyjuk pihenni 15percet, közben a sütőt 210fokra melegítjük.

  3. A pihenő után másodjára is megkenjük a perceket tojással és betesszük a sütőbe 8-10percre, míg szépen sárgulni kezdenek. Az idő elteltével kivesszük a pereceket, meglocsoljuk(megcsíkozzuk) a sópanccsal, majd további 5-6percre visszatesszük a sütőbe, míg a sópancs megdermed, elveszti nyers állagát, a perecek pedig aranybarnára sülnek. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni, úgy a legfinomabb. Egy egyszerű kis savanyúkáposzta salátával kínáljuk szilveszterre, vagy másnaposságra, amihez vékonyra szelt lilahagymát, főtt virslikarikákat, kevés olajat, cukrot és ecetet adunk.