Spárgakrémleves, spárgaszárra tekert érlelt sonka, spárgafejek, sajtropogós
Hozzávalók
-
Spárgakrémleves:
- 300 g Fehér spárga
- 300 g Zöld spárga
- 4 darab Salottahagyma
- 5 szál Tárkony
- 3 darab babérlevél
- ízlés szerint Só
- 8 - 10 szem Szegfűbors
- 250 g Vaj
- 2,5 dl Tejszín
- 1 darab citrom
- Fehér spárga alaplé
-
Érlelt sonkás spárgatekercs:
- 10 darab Zöld spárga
- 4 - 6 szelet Jamón Serrano sonka
- 1 - 2 kanál Olívaolaj
- ízlés szerint Só
- 3 - 4 csepp Citromlé
-
Spárgafej:
- Félretett zöld spárgafejek
- 2 szál Tárkony
- 1 dl Dióolaj vagy olívaolaj
- 1 darab Citrom héja
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint Őrölt feketebors
-
Sajtropogós:
- 8 szelet Cheddar sajt
Előkészítés
A fehér spárga szárának a végét letörjük ott, ahol önmagától könnyen elenged, félretesszük, a spárgát megpucoljuk, majd a letört szárrészekből és a héjából alapelvet készítünk. Nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, felforraljuk, majd 20-30 percig főzzük.
Közben vékony karikára (2-3 mm) vágjuk a hámozott spárgát. A serpenyőben olvadozó vajba tesszük. A salottahagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, a vajban pirulgató spárgához tesszük, óvatosan lepirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a szegfűborsot, a zöldfűszereket (babér és tárkony), majd szakaszosan felöntjük az alaplével addig, amíg meg nem puhul, majd a végén annyival öntsük fel, hogy beállítsuk a végleges állagát, és egy kevés tejszínnel krémesítjük. Felforraljuk, majd félretesszük.
A zöld spárga végét is letörjük, megpucoljuk, majd forrásban levő vízben puhára forrázzuk, az idő a méretétől függ. Jeges vízbe tesszük, leszűrjük, leszárítjuk, majd vékony karikára (2-3 mm) felvágjuk (fejjel együtt), és ha 70-80 fokosra hűlt a tejszínes fehérspárga-alapunk, akkor tesszük bele. Együtt a kettőt turmixoljuk (babérlevelet, szegfűborsot, tárkonyleveleket kivesszük előzőleg), így szép zöld színt kapunk, és nem fog bebarnulni. 2-3 perc alatt homogénre turmixoljuk, leszűrjük, majd ízesítjük még, ha kell. Tálaláskor egy kevés citromlevet adunk hozzá.
A spárga szárát letörjük, megpucoljuk, fej részét levágjuk és félretesszük. 20 másodpercig leforrázzuk a szárát, jeges vízbe tesszük, leszárítjuk, majd erős tűzön, egy kevés olívaolajon lepirítjuk, sózzuk, és a legvégén, mielőtt kivennénk, a serpenyőben egy pár csepp citromot adunk hozzá, átforgatjuk, és kivesszük. 2 centis darabokra vágjuk. Az érlelt sonkát ugyanígy 2 centiméter széles szeletekre felvágjuk, majd beletekerjük a spárgaszárat.
A félrerakott spárgafejeket hosszában kettévágjuk és szeleteljük (2-3 mm). A tárkonyleveleket leszedjük a száráról, és apróra felvágjuk. Hozzáadjuk az apróra szeletelt spárgafejekhez, dióolajjal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, a citrom héját lereszeljük, azt is hozzáadjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Teflon serpenyőben magas hőfokon kezdjük el sütni a sajtot zsiradék nélkül, a sajt maga elég zsíros. Ha az egyik oldala szép aranybarnára megsült, egy spatula segítségével átfordítjuk a másik oldalára (sülés közben nem piszkáljuk), és azt is ropogósra sütjük. Itatóspapíron hagyjuk száradni, majd utána darabokra törjük.