Spárgakrémleves, spárgaszárra tekert érlelt sonka, spárgafejek, sajtropogós

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Spárgakrémleves, spárgaszárra tekert érlelt sonka, spárgafejek, sajtropogós image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 40 perc

Hozzávalók

4 Adag
  • Spárgakrémleves:

    • 300   g Fehér spárga
    • 300   g Zöld spárga
    • 4   darab Salottahagyma
    • 5   szál Tárkony
    • 3   darab babérlevél
    •   ízlés szerint
    • 8   - 10   szem Szegfűbors
    • 250   g Vaj
    • 2,5   dl Tejszín
    • 1   darab citrom
    •   Fehér spárga alaplé
  • Érlelt sonkás spárgatekercs:

    • 10   darab Zöld spárga
    • 4   - 6   szelet Jamón Serrano sonka
    • 1   - 2   kanál Olívaolaj
    •   ízlés szerint
    • 3   - 4   csepp Citromlé
  • Spárgafej:

    •   Félretett zöld spárgafejek
    • 2   szál Tárkony
    • 1   dl Dióolaj vagy olívaolaj
    • 1   darab Citrom héja
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint Őrölt feketebors
  • Sajtropogós:

    • 8   szelet Cheddar sajt

Előkészítés

    Spárgakrémleves
  1. A fehér spárga szárának a végét letörjük ott, ahol önmagától könnyen elenged, félretesszük, a spárgát megpucoljuk, majd a letört szárrészekből és a héjából alapelvet készítünk. Nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, felforraljuk, majd 20-30 percig főzzük.

  2. Közben vékony karikára (2-3 mm) vágjuk a hámozott spárgát. A serpenyőben olvadozó vajba tesszük. A salottahagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, a vajban pirulgató spárgához tesszük, óvatosan lepirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a szegfűborsot, a zöldfűszereket (babér és tárkony), majd szakaszosan felöntjük az alaplével addig, amíg meg nem puhul, majd a végén annyival öntsük fel, hogy beállítsuk a végleges állagát, és egy kevés tejszínnel krémesítjük. Felforraljuk, majd félretesszük.

  3. A zöld spárga végét is letörjük, megpucoljuk, majd forrásban levő vízben puhára forrázzuk, az idő a méretétől függ. Jeges vízbe tesszük, leszűrjük, leszárítjuk, majd vékony karikára (2-3 mm) felvágjuk (fejjel együtt), és ha 70-80 fokosra hűlt a tejszínes fehérspárga-alapunk, akkor tesszük bele. Együtt a kettőt turmixoljuk (babérlevelet, szegfűborsot, tárkonyleveleket kivesszük előzőleg), így szép zöld színt kapunk, és nem fog bebarnulni. 2-3 perc alatt homogénre turmixoljuk, leszűrjük, majd ízesítjük még, ha kell. Tálaláskor egy kevés citromlevet adunk hozzá.

  4. Érlelt sonkás spárgatekercs:
  5. A spárga szárát letörjük, megpucoljuk, fej részét levágjuk és félretesszük. 20 másodpercig leforrázzuk a szárát, jeges vízbe tesszük, leszárítjuk, majd erős tűzön, egy kevés olívaolajon lepirítjuk, sózzuk, és a legvégén, mielőtt kivennénk, a serpenyőben egy pár csepp citromot adunk hozzá, átforgatjuk, és kivesszük. 2 centis darabokra vágjuk. Az érlelt sonkát ugyanígy 2 centiméter széles szeletekre felvágjuk, majd beletekerjük a spárgaszárat.

  6. Spárgafej:
  7. A félrerakott spárgafejeket hosszában kettévágjuk és szeleteljük (2-3 mm). A tárkonyleveleket leszedjük a száráról, és apróra felvágjuk. Hozzáadjuk az apróra szeletelt spárgafejekhez, dióolajjal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, a citrom héját lereszeljük, azt is hozzáadjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.

  8. Sajtropogós:
  9. Teflon serpenyőben magas hőfokon kezdjük el sütni a sajtot zsiradék nélkül, a sajt maga elég zsíros. Ha az egyik oldala szép aranybarnára megsült, egy spatula segítségével átfordítjuk a másik oldalára (sülés közben nem piszkáljuk), és azt is ropogósra sütjük. Itatóspapíron hagyjuk száradni, majd utána darabokra törjük.