Spárgás, lágytojásos, medvehagyma-mártásos reggeli

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
 Spárgás, lágytojásos, medvehagyma-mártásos reggeli image
Nehézségi fok Könnyű
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 15 perc

Hozzávalók

3 Adag
    • 4   - 6   darab Tojás
    • 12   szál Fehér spárga
    • 6   szál Zöld spárga
    • 4   szelet Füstölt lazac
    • 1   darab Kalács
    • 2   - 3   evőkanál Vaj
    • 1   - 2   evőkanál Kristálycukor
    • 1   darab citrom
    •   ízlés szerint
  • Béarni mártás:

    • 3   darab Tojássárgája
    • 1,5   - 2   dl tisztított vaj
    • 1   - 2   evőkanál almaecet
    • 1   - 2   darab Citrom leve
    • 1   - 2   köteg Medvehagyma
    •  
    •   frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. A tojásokat forró vízbe áztatjuk, hogy felmelegedjenek. Közben vizet forralunk, amit alaposan megsózunk. Óvatosan belehelyezzük a gyöngyöző vízbe a felmelegített tojásokat, így csökken az esély, hogy szétrepedjenek. 4-5percig főzzük, majd azonnal jegesvízbe áttesszük a tojásokat, ha lehűltek, megpucoljuk és félretesszük tálalásig. A fehérspárgákat meghámozzuk, a zöldspárgák száráról a pikkelyeket eltávolítjuk. nedves konyharuhába tesszük félre, míg megpároljuk őket. Elkészítjük a béarni mártást, ehez egy fazékba vizet forralunk. Keverőtálba tesszük a tojásokat, ízesítjük sóval, néhány kanál almaecettel.

  2. A fazék tetejére, vízgőzre tesszük és habverővel kevergetve apránként csurgatjuk hozzá a tisztított vajat. Selymes, sűrű, homogén mártást kell, hogy kapjunk. A legvégén adjuk hozzá a csíkokra vágott medvehagymát, pár csepp citromlevet valamint ha szükséges ízesítjük sóval, borssal. Legyen pikáns, savanykás! A mártást tartsuk melegen, pl. húzzuk félre a tűzről és hagyjuk a vízgőz tetején tálalásig. Egy széles serpenyőbe kevés vizet forralunk, adunk hozzá egy kis sót és cukrot, valamint egy kanál vajat is. Ha felforrt, beletesszük a spárgákat és 2-3perc alatt ressre pároljuk.

  3. Végén szintén ízesítjük pár csepp citromlével Tálalás pillanatában vastag kalács szeleteket vékonyan megkenünk vajjal, serpenyőben megpirítjuk. Pár szelet füstölt lazacot terítünk a meleg kalácsra, rátesszük a spárgát, majd a kettévágott lágytojásokat is. Bőségesen meglocsoljuk a meleg medvehagymás béarni mártással. Azonnal fogyasszuk!