Előkészítés
- Quiche tészta:
- A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy.
- Ha minden alkotó hideg, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, adjuk hozzá a szinte jeges vizet és a sót. Lehető leggyorsabban, homogén tésztává dolgozzuk, a hideg tésztát két sütőpapír közé rakva hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakára. Ezután a két sütőpapír közt vékonyra, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy klasszikus pités porcelántálba tesszük és alaposan lenyomkodjuk, a tál mentén a túllógó tésztaszéleket késsel levágjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, laposra nyújtjuk, befóliázzuk és hűtőbe tesszük.
- Villával sűrűn megszurkáljuk a pitetésztát, majd sütőpapírt terítünk rá, és porcelán sütőgolyókat vagy pár nagy marék aprópénzt teszünk rá nehezéknek. 190 fokos sütőben sütjük 30-40 percet, majd miután a tészta megszilárdult, a sütőpapírt és a nehezéket is eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe és enyhén aranyszínűre sütjük.
- Ha elkészült a quiche tészta, hagyjuk kihűlni. Töltelék:
- A töltelékhez a vajat felolvasztjuk és megpirítjuk rajta az aprított póréhagymát, majd a fokhagymát is.
- Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk picit hűlni és ráöntjük a tejszínt, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Alaposan kikeverjük, ízesítjük sóval és borssal. A kiolvadt, nedvességtől kinyomkodott mirelit zöldségeket a megsült quiche tésztára pakoljuk, majd leöntjük a tejszínes, tojásos szósszal. A tetejére szórjuk a kockázott feta sajtot.
- Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára 35-40 perc alatt. Langyosan kínáljuk.