Spenótos-brokkolis-fetás quiche
Hozzávalók
-
Quiche tészta:
- 450 g Finomliszt
- 300 g Vaj
- 1,5 dl Víz
- 2 nagy csipet Só
-
Töltelék:
- 300 g Mirelit spenót
- 200 g Mirelit brokkoli
- 200 g Feta sajt
- 3 evőkanál Vaj
- 300 g Habtejszín 30%
- 2 gerezd Fokhagyma, reszelve
- 40 cm Póréhagyma
- 3 darab Tojás
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Előkészítés
A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy.
Ha minden alkotó hideg, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, adjuk hozzá a szinte jeges vizet és a sót. Lehető leggyorsabban, homogén tésztává dolgozzuk, a hideg tésztát két sütőpapír közé rakva hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakára. Ezután a két sütőpapír közt vékonyra, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy klasszikus pités porcelántálba tesszük és alaposan lenyomkodjuk, a tál mentén a túllógó tésztaszéleket késsel levágjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, laposra nyújtjuk, befóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Villával sűrűn megszurkáljuk a pitetésztát, majd sütőpapírt terítünk rá, és porcelán sütőgolyókat vagy pár nagy marék aprópénzt teszünk rá nehezéknek.
190 fokos sütőben sütjük 30-40 percet, majd miután a tészta megszilárdult, a sütőpapírt és a nehezéket is eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe és enyhén aranyszínűre sütjük.
Ha elkészült a quiche tészta, hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk és megpirítjuk rajta az aprított póréhagymát, majd a fokhagymát is.
Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk picit hűlni és ráöntjük a tejszínt, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Alaposan kikeverjük, ízesítjük sóval és borssal. A kiolvadt, nedvességtől kinyomkodott mirelit zöldségeket a megsült quiche tésztára pakoljuk, majd leöntjük a tejszínes, tojásos szósszal. A tetejére szórjuk a kockázott feta sajtot.
Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára 35-40 perc alatt.
Langyosan kínáljuk.