Sült hagymás, pirított kacsás dödölle tormás tejföllel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sült hagymás, pirított kacsás dödölle tormás tejföllel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 10 perc
Elkészítés 30 perc

Hozzávalók

4 Adag
    • 3   darab Kacsacombok
    • 3   fej Vöröshagyma
    • 8   - 10   gerezd Fokhagyma
    • 20   dkg Burgonya
    • 12   - 15   dkg Liszt
    • 3   - 5   evőkanál Reszelt ecetes torma
    • 250   g Tejföl
    • 1   köteg Snidling
    • 2   - 3   szál Újhagyma
    • 2   levél Medvehagyma
    • 3   evőkanál Kacsazsír
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint bors

Előkészítés

  1. A kacsacombokat klasszikus módon sütjük ropogósra és egyben vajpuhára: A combokat alaposan sózzuk és borsozzuk, majd egy tepsibe vagy tűzálló kerámiatálba rendezgetjük. Mellétesszük a cikkekre vágott hagymát és fokhagymagerezdeket. Öntünk alá egy pici vizet, tetejére teszünk két-három evőkanál kacsazsírt, majd alufóliával szorosan letakarjuk, és 150-160 Celsius-fokos sütőben vajpuhára sütjük-pároljuk (kb. 1,5-2 óra) Ha elkészült, levesszük a fóliát, és ha egy kést ellenállás nélkül tudunk beleszúrni a húsba, a sütőt felkapcsoljuk 200 Celsius-fokra, hogy a combok szépen megpiruljanak.

  2. Ha elkészültünk, a combot és a hagymákat kivesszük, különválogatjuk, majd félretesszük. A kisült zsírt is mindenképpen tegyük félre! Amíg pihen a kacsa, bőven van időnk elkészíteni a dödöllét. A kockákra vágott burgonyát annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, enyhén sózzuk és puhára főzzük. Ha elkészült, egy burgonyatörővel a főzővízzel együtt összetörjük a burgonyát, közben adagonként szórjuk hozzá a lisztet. Ha sűrű, nehezen kezelhető, kissé nyúlós masszát kaptunk, el is készültünk vele. Nagyméretű, magas falú serpenyőt teszünk a tűzre, rakunk bele pár kanál sült kacsazsírt és két kanál segítségével a burgonyás tésztából kis galuskákat kanalazunk, amit a forró zsírban pirítunk. Míg szépen pirul a dödölle, a kacsacombot kicsontozzuk és a húst kisebb darabokra vágjuk.

  3. Közben a dödölléket gyakran rázogatjuk, forgatgatjuk, hogy egyenletesen piruljanak! Az utolsó két-három percben a dödölléhez adjuk a sült hagymákat és a kacsahúst is. Egy utolsó mozdulattal még összerázzuk-pirítjuk a dödöllét, hagymát és húst, majd azonnal tálalunk. Mélytányérba kanalazzuk a dödöllét, a tetejére kanalazunk egy kis reszelt ecetes tormával kikevert tejfölt, valamint meghintjük aprított snidlinggel, medvehagymával és újhagymával is.