A kacsacombokat klasszikus módon sütjük ropogósra és egyben vajpuhára: A combokat alaposan sózzuk és borsozzuk, majd egy tepsibe vagy tűzálló kerámiatálba rendezgetjük. Mellétesszük a cikkekre vágott hagymát és fokhagymagerezdeket. Öntünk alá egy pici vizet, tetejére teszünk két-három evőkanál kacsazsírt, majd alufóliával szorosan letakarjuk, és 150-160 Celsius-fokos sütőben vajpuhára sütjük-pároljuk (kb. 1,5-2 óra) Ha elkészült, levesszük a fóliát, és ha egy kést ellenállás nélkül tudunk beleszúrni a húsba, a sütőt felkapcsoljuk 200 Celsius-fokra, hogy a combok szépen megpiruljanak.
Sült hagymás, pirított kacsás dödölle tormás tejföllel
Hozzávalók
-
- 3 darab Kacsacombok
- 3 fej Vöröshagyma
- 8 - 10 gerezd Fokhagyma
- 20 dkg Burgonya
- 12 - 15 dkg Liszt
- 3 - 5 evőkanál Reszelt ecetes torma
- 250 g Tejföl
- 1 köteg Snidling
- 2 - 3 szál Újhagyma
- 2 levél Medvehagyma
- 3 evőkanál Kacsazsír
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint bors
Előkészítés
Ha elkészültünk, a combot és a hagymákat kivesszük, különválogatjuk, majd félretesszük. A kisült zsírt is mindenképpen tegyük félre! Amíg pihen a kacsa, bőven van időnk elkészíteni a dödöllét. A kockákra vágott burgonyát annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, enyhén sózzuk és puhára főzzük. Ha elkészült, egy burgonyatörővel a főzővízzel együtt összetörjük a burgonyát, közben adagonként szórjuk hozzá a lisztet. Ha sűrű, nehezen kezelhető, kissé nyúlós masszát kaptunk, el is készültünk vele. Nagyméretű, magas falú serpenyőt teszünk a tűzre, rakunk bele pár kanál sült kacsazsírt és két kanál segítségével a burgonyás tésztából kis galuskákat kanalazunk, amit a forró zsírban pirítunk. Míg szépen pirul a dödölle, a kacsacombot kicsontozzuk és a húst kisebb darabokra vágjuk.
Közben a dödölléket gyakran rázogatjuk, forgatgatjuk, hogy egyenletesen piruljanak! Az utolsó két-három percben a dödölléhez adjuk a sült hagymákat és a kacsahúst is. Egy utolsó mozdulattal még összerázzuk-pirítjuk a dödöllét, hagymát és húst, majd azonnal tálalunk. Mélytányérba kanalazzuk a dödöllét, a tetejére kanalazunk egy kis reszelt ecetes tormával kikevert tejfölt, valamint meghintjük aprított snidlinggel, medvehagymával és újhagymával is.