Sült kacsás „burgonyapite” tejföllel

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sült kacsás „burgonyapite” tejföllel image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 30 perc
Elkészítés 3 óra

Hozzávalók

4 Adag
    • 4   darab Kacsacomb
    • 2   - 3   fej Sonkahagyma
    • 2   - 3   gerezd Fokhagyma
    • 600   g Burgonya
    • 1   evőkanál Kacsazsír
    • 1   darab Sárgarépa
    • 2   dl Vörösbor
    • 4   - 5   evőkanál Tejföl
    • 110   g Parmezán sajt
    • 1   csokor Újhagyma zöldje
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors

Előkészítés

    Sült kacsacomb
  1. A combokat sózzuk, a húsos oldalukat borsozzuk is. A cikkekre vágott hagymát és az egész gerezd fokhagymát egy kisebb tepsibe tesszük, a combokat rátesszük. Kevés vizet öntünk alá, és 160 °C-os sütőben sütjük kb. 1,5–2,5 órán keresztül, míg a comb megpuhul. Ha a comb megpuhult, a sütőt 200 °C-ra állítjuk, és a bőrt ropogósra sütjük. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni, mert majd kézzel le fogjuk csipkedni a csontról a húst.

  2. Pite
  3. Amíg sül a kacsa, a tisztított burgonyát sós vízben 10–15 perc alatt puhára főzzük, ha megpuhult, leszűrjük, hagyjuk néhány percet hűlni, majd durvára törjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a parmezán sajtot, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk is. A kacsáról a húst bőrrel együtt letépkedjük, a sült hagymát, fokhagymát és a szaftot félretesszük. Egy serpenyőt forrósítunk, amiben a kacsazsíron vékony csíkokra szelt sárgarépát pirítunk, majd vörösbort adunk hozzá. A vörösbort sűrűre redukáljuk, hozzáadjuk a tépkedett kacsahúst, a sült hagymát, fokhagymát és a kacsa alól a szaftot is. Röviden összeforgatjuk, majd egy öntöttvas tepsi aljába rendezgetjük a vörösboros kacsaragut. Befedjük a tejfölös-parmezános burgonyával, és a tetejét megszórjuk még egy kis parmezánnal. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 25–30 percet sütjük, míg a teteje megpirul. Ha elkészült, forrón tálaljuk: nagy kanál tejfölt rakunk a tetejére és megszórjuk egy kis frissen vágott újhagyma zöldjével.