Sült lazac, pánkó morzsás brokkolival
Hozzávalók
-
- 2 - 3 fej Brokkoli
- 1 gerezd Fokhagyma
- 2 evőkanál Natúr Sajtkrém
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 5 - 6 csepp Citromlé
- 2 evőkanál Petrezselyem aprítva
- 1 kisebb marék Corn flakes durvára törve
- 1 kisebb marék Durva panko morzsa szárazon pirítva
- 2 evőkanál lenmag
- 2 - 3 evőkanál Szárított paradicsom olaja
- frissen őrölt bors
- Só
-
Fóliában sült lazac:
- 4 darab Lazac bőr nélkül
- 16 szál Újhagyma
- 8 darab Szárított paradicsom felezett
- 3 - 4 evőkanál Szárított paradicsom olaja
- 3 nagy marék Bébi parajlevél
- frissen őrölt bors
- 5 - 6 csepp Citromlé
- Só
Előkészítés
A brokkoli nagyobbik részét rózsáira szedjük és igyekszünk hosszú szárat hagyni a rózsákon. Erősen sós vízben 2-3 percig forrázzuk a brokkolit, majd lehűtjük és szárazra töröljük.
A brokkoli többi részét vékonyra szeljük és valamivel több ideig, inkább puhára forrázzuk, ezt is lehűtjük, majd leszárítjuk. Ebből a brokkoliból pürét készítünk.
A brokkoli szárát is használjuk, felszeleteljük ezt is leforrázzuk, hűtjük.
Konyhai aprítógépbe tesszük, ízesítjük sóval, borssal, kevés fokhagymával, mustárral, pici citromlével és sajtkrémmel, aprított petrezselyemmel, pár csepp olívaolajjal.
Ha kész a sűrű, selymes püré, készítünk egy ropogós krusztát is: kevés tört kukoricapelyhet, napraforgómagot, földimogyorót, pirított durva panko morzsát összekeverünk.
Tálalás pillanatában a brokkolirózsák szárait megfogjuk és a fejet a pürébe tunkoljuk, majd alaposan beleforgatjuk a ropogós krusztába. Azonnal tálaljuk hűvösen a forró lazaccal.
Az újhagymát, hogy picit puhítsuk és durva hagymaízét elvegyük, a brokkolik vizében leforrázzuk 1-2 percig.
Forró serpenyőben kevés paradicsomolajat hevítünk, majd lehúzzuk a tűzről, éppen csak átfényezzük a parajt, sózzuk-borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítjük.
Sózzuk-borsozzuk a lazacot, adagonként alufóliára tesszük, alá és fölé is teszünk 2-2 db újhagymát, a tetejére pedig csíkokra vágott szárított paradicsomot és egy kupac fonnyasztott parajt helyezünk. A fóliát becsomagoljuk és előmelegített 190 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Azonnal, forrón, kicsomagolva tálaljuk.