Sült padlizsán - Fűszeres sóágyon

Mizsei Jani receptvideója
Mizsei Jani receptvideója
Sült padlizsán - Fűszeres sóágyon
Nehézségi fokKözepes
Előkészítés10 perc
Elkészítés1:30 óra

Előkészítés

    Padlizsán:

  1. A sót összekeverjük a nagyon apróra vágott zöldfűszerekkel, egy tepsibe tesszük, beletesszük a padlizsánt, és 250 fokos előmelegített sütőben oldalanként 10-12 percig sütjük. Ha kész, akkor lefedjük a tepsit és hagyjuk kihűlni. A teafüvet 4 dl vízben leforrázzuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk az ánizst, kamillát, citrom héját és levét, mirint és sózzuk. Ebben a páclében marináljuk a padlizsánt, minimum 2 órán át, de minél tovább, annál jobb. Tálalás előtt egy közepesen meleg serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk. Amikor már majdnem kész, a pácléből egy keveset hozzáadunk, és rákaramellizáljuk.

  2. Csepegtetett joghurt:

  3. Egy kis edényben vizet teszünk fel, ha felforrt, sót, cukrot és ecetet, illetve édesköménymagot adunk hozzá. Egy szűrőbe tesszük a nagyon apróra vágott hagymát és 1-2x-szer átöntjük rajta ezt az ecetes levet. Lehűtjük hideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni. A joghurt, ha nagyon híg, akkor egy szűrőbe szűrőpelenkát teszünk, majd 2-3 óráig hagyjuk lecsepegni, amíg sűrűbb nem lesz, mint egy tejföl. Ha kész, hozzáadjuk a hagymát, és elkeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.

  4. Gremolata:

  5. A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a petrezselyemhez. A snidlinget is apróra vágjuk, hozzáadjuk, sózzuk, majd belereszeljük a citrom héját. Elkeverjük és egy kevés olívaolajjal felöntjük. A napraforgómagot egy tepsibe szórjuk, majd kézi sárkánnyal, feketére égetjük, átkeverjük, majd újra megismételjük. Tálalásnál a tetejére szórjuk.

  6. Gríz morzsa:

  7. A mogyorót apróra vágjuk, majd egy kevés olajon lassan megpirítjuk a búzadarával együtt. Sót, cukrot, borsot adunk hozzá, kevés vízzel felöntjük. Ha elpárolgott a víz és még kemény a búzadara, akkor még egyszer megismételjük. Ha puha, akkor hozzáadjuk a ras el hanoutot és óvatosan tovább pirítjuk, amíg színben is látni fogjuk, hogy aranybarna. Itatós papíron csepegtetjük.