Sült póréhagymával töltött zeller, tejföllel, sajttal és zellermártással

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sült póréhagymával töltött zeller, tejföllel, sajttal és zellermártással
Nehézségi fokKözepes
Elkészítés60 perc

Előkészítés

  1. Kisebb vagy közepes méretű zellergumókat választunk, amiket meghámozunk és precízen félbevágunk. Kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a zellerek közepét, amit a mártáshoz, és ha marad, a töltelékbe használunk. Jóízű, kellemesen sós vízben főzzük puhára, amibe tettünk babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, citromot, petrezselyemszárat és kakukkfüvet is. Szánjunk a főzésre legalább 40-45 percet. Ha elkészült, a lében hagyhatjuk is langyosra hűlni.

  2. Közben a tölteléket is elkészítjük: a póréhagymákat egészben hagyjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Enyhén cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a külső levelek feketére sülnek, a belseje pedig krémesen lágy és édes lesz. A póréhagyma mellett egy alufóliába csomagolt fokhagymát is süssünk meg, de ezt ne felejtsük el kivenni 20 perc múlva!

  3. Ha elkészült a póréhagyma, hosszában félbevágjuk és a krémesre sült belső részt kivesszük és feldaraboljuk, keverőtálba tesszük. A szintén krémesre sült fokhagymát kinyomjuk a héjából, ezt is hozzákeverjük.

  4. Ízesítjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, rengeteg friss petrezselyemmel, sajttal, tejföllel, friss kenyérbélmorzsával és esetleg aprított, főtt zellermaradékkal is.

  5. A kivájt zellerek közepébe töltjük a tölteléket, meghintjük reszelt sajttal és kenyérmorzsával. Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük 180 fokon, míg a teteje kellemesen megpirul és a töltött zellerünk átforrósodik. A forró mártással tálaljuk.

  6. Zellermártás:

  7. Kevés vajat habzásig hevítünk, majd megpirítjuk rajta az igen finomra vágott sonkahagymát. Ha szép aranysárga, megszórjuk egy kevés liszttel, és míg fel nem szál a pirult illat, addig pirítjuk. Felöntjük fehérborral és az időközben leszűrt zelleralaplevünkkel.

  8. Hozzáadjuk a további sűrítő anyagunkat, a maradék főtt zellert is. Alaposan kiforraljuk és turmixgépben selymesre turmixoljuk a tejföllel és egy kis reszelt sajttal. Forrón tálaljuk a töltött zellerrel.