Előkészítés
Kisebb vagy közepes méretű zellergumókat választunk, amiket meghámozunk és precízen félbevágunk. Kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a zellerek közepét, amit a mártáshoz, és ha marad, a töltelékbe használunk. Jóízű, kellemesen sós vízben főzzük puhára, amibe tettünk babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, citromot, petrezselyemszárat és kakukkfüvet is. Szánjunk a főzésre legalább 40-45 percet. Ha elkészült, a lében hagyhatjuk is langyosra hűlni.
Közben a tölteléket is elkészítjük: a póréhagymákat egészben hagyjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Enyhén cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a külső levelek feketére sülnek, a belseje pedig krémesen lágy és édes lesz. A póréhagyma mellett egy alufóliába csomagolt fokhagymát is süssünk meg, de ezt ne felejtsük el kivenni 20 perc múlva!
Ha elkészült a póréhagyma, hosszában félbevágjuk és a krémesre sült belső részt kivesszük és feldaraboljuk, keverőtálba tesszük. A szintén krémesre sült fokhagymát kinyomjuk a héjából, ezt is hozzákeverjük.
Ízesítjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, rengeteg friss petrezselyemmel, sajttal, tejföllel, friss kenyérbélmorzsával és esetleg aprított, főtt zellermaradékkal is.
A kivájt zellerek közepébe töltjük a tölteléket, meghintjük reszelt sajttal és kenyérmorzsával. Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük 180 fokon, míg a teteje kellemesen megpirul és a töltött zellerünk átforrósodik. A forró mártással tálaljuk.
Kevés vajat habzásig hevítünk, majd megpirítjuk rajta az igen finomra vágott sonkahagymát. Ha szép aranysárga, megszórjuk egy kevés liszttel, és míg fel nem szál a pirult illat, addig pirítjuk. Felöntjük fehérborral és az időközben leszűrt zelleralaplevünkkel.
Hozzáadjuk a további sűrítő anyagunkat, a maradék főtt zellert is. Alaposan kiforraljuk és turmixgépben selymesre turmixoljuk a tejföllel és egy kis reszelt sajttal. Forrón tálaljuk a töltött zellerrel.
Zellermártás: