Sült póréhagymával töltött zeller, tejföllel, sajttal és zellermártással

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sült póréhagymával töltött zeller, tejföllel, sajttal és zellermártással image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Személy
    • 4   - 6   darab Zellergumó
    • 4   - 5   darab Póréhagyma
    • 2   fej Fokhagyma
    • 2   darab babérlevél
    • 1   nagy fej Vöröshagyma
    • 4   - 5   szál Friss kakukkfű
    • 2   köteg Petrezselyem
    • 1   darab Citrom reszelt héja és leve
    • 2   - 3   evőkanál Tejföl
    • 150   g Old Hollander sajt
    • 2   nagy marék Friss kenyérbél
    •   ízlés szerint
    •   ízlés szerint frissen őrölt bors
    •   ízlés szerint Cukor
  • Zellermártás:

    •   ízlés szerint Maradék főtt zeller belseje
    • 2   fej Sonkahagyma
    • 1   dl fehérbor
    • 3   - 4   dl A zeller főző vize
    • 200   g Tejföl
    • 1   - 2   evőkanál Liszt
    • 2   - 3   evőkanál Vaj
    • 1   kisebb marék Old Hollander sajt
    •   ízlés szerint Citromlé

Előkészítés

  1. Kisebb vagy közepes méretű zellergumókat választunk, amiket meghámozunk és precízen félbevágunk. Kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a zellerek közepét, amit a mártáshoz, és ha marad, a töltelékbe használunk. Jóízű, kellemesen sós vízben főzzük puhára, amibe tettünk babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, citromot, petrezselyemszárat és kakukkfüvet is. Szánjunk a főzésre legalább 40-45 percet. Ha elkészült, a lében hagyhatjuk is langyosra hűlni.

  2. Közben a tölteléket is elkészítjük: a póréhagymákat egészben hagyjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Enyhén cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a külső levelek feketére sülnek, a belseje pedig krémesen lágy és édes lesz. A póréhagyma mellett egy alufóliába csomagolt fokhagymát is süssünk meg, de ezt ne felejtsük el kivenni 20 perc múlva!

  3. Ha elkészült a póréhagyma, hosszában félbevágjuk és a krémesre sült belső részt kivesszük és feldaraboljuk, keverőtálba tesszük. A szintén krémesre sült fokhagymát kinyomjuk a héjából, ezt is hozzákeverjük.

  4. Ízesítjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, rengeteg friss petrezselyemmel, sajttal, tejföllel, friss kenyérbélmorzsával és esetleg aprított, főtt zellermaradékkal is.

  5. A kivájt zellerek közepébe töltjük a tölteléket, meghintjük reszelt sajttal és kenyérmorzsával.
    Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük 180 fokon, míg a teteje kellemesen megpirul és a töltött zellerünk átforrósodik.
    A forró mártással tálaljuk.

  6. Zellermártás:
  7. Kevés vajat habzásig hevítünk, majd megpirítjuk rajta az igen finomra vágott sonkahagymát. Ha szép aranysárga, megszórjuk egy kevés liszttel, és míg fel nem szál a pirult illat, addig pirítjuk. Felöntjük fehérborral és az időközben leszűrt zelleralaplevünkkel.

  8. Hozzáadjuk a további sűrítő anyagunkat, a maradék főtt zellert is. Alaposan kiforraljuk és turmixgépben selymesre turmixoljuk a tejföllel és egy kis reszelt sajttal. Forrón tálaljuk a töltött zellerrel.