Kisebb vagy közepes méretű zellergumókat választunk, amiket meghámozunk és precízen félbevágunk. Kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a zellerek közepét, amit a mártáshoz, és ha marad, a töltelékbe használunk. Jóízű, kellemesen sós vízben főzzük puhára, amibe tettünk babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, citromot, petrezselyemszárat és kakukkfüvet is. Szánjunk a főzésre legalább 40-45 percet. Ha elkészült, a lében hagyhatjuk is langyosra hűlni.
Sült póréhagymával töltött zeller, tejföllel, sajttal és zellermártással
Hozzávalók
-
- 4 - 6 darab Zellergumó
- 4 - 5 darab Póréhagyma
- 2 fej Fokhagyma
- 2 darab babérlevél
- 1 nagy fej Vöröshagyma
- 4 - 5 szál Friss kakukkfű
- 2 köteg Petrezselyem
- 1 darab Citrom reszelt héja és leve
- 2 - 3 evőkanál Tejföl
- 150 g Old Hollander sajt
- 2 nagy marék Friss kenyérbél
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint Cukor
-
Zellermártás:
- ízlés szerint Maradék főtt zeller belseje
- 2 fej Sonkahagyma
- 1 dl fehérbor
- 3 - 4 dl A zeller főző vize
- 200 g Tejföl
- 1 - 2 evőkanál Liszt
- 2 - 3 evőkanál Vaj
- 1 kisebb marék Old Hollander sajt
- ízlés szerint Citromlé
Előkészítés
Közben a tölteléket is elkészítjük: a póréhagymákat egészben hagyjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Enyhén cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a külső levelek feketére sülnek, a belseje pedig krémesen lágy és édes lesz. A póréhagyma mellett egy alufóliába csomagolt fokhagymát is süssünk meg, de ezt ne felejtsük el kivenni 20 perc múlva!
Ha elkészült a póréhagyma, hosszában félbevágjuk és a krémesre sült belső részt kivesszük és feldaraboljuk, keverőtálba tesszük. A szintén krémesre sült fokhagymát kinyomjuk a héjából, ezt is hozzákeverjük.
Ízesítjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, rengeteg friss petrezselyemmel, sajttal, tejföllel, friss kenyérbélmorzsával és esetleg aprított, főtt zellermaradékkal is.
A kivájt zellerek közepébe töltjük a tölteléket, meghintjük reszelt sajttal és kenyérmorzsával.
Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük 180 fokon, míg a teteje kellemesen megpirul és a töltött zellerünk átforrósodik.
A forró mártással tálaljuk.Kevés vajat habzásig hevítünk, majd megpirítjuk rajta az igen finomra vágott sonkahagymát. Ha szép aranysárga, megszórjuk egy kevés liszttel, és míg fel nem szál a pirult illat, addig pirítjuk. Felöntjük fehérborral és az időközben leszűrt zelleralaplevünkkel.
Hozzáadjuk a további sűrítő anyagunkat, a maradék főtt zellert is. Alaposan kiforraljuk és turmixgépben selymesre turmixoljuk a tejföllel és egy kis reszelt sajttal. Forrón tálaljuk a töltött zellerrel.