A sárgarépákat egészben hagyjuk, zöldjüket levágjuk, egy kevés zsenge részt kimentünk belőle és finomra vágjuk. A répákat nem hámozzuk meg, hanem körömkefével alaposan megsikáljuk.
Sült répa mártogatóssal
Hozzávalók
-
Sült répa:
- 15 - 20 szál Sárgarépa zöldjével együtt
- 4 - 5 evőkanál Ropogós hagyma
- 1 - 2 evőkanál Szezámmag pirítva
- 1 marék Répa zöldje
- 1 köteg Petrezselyem
- 1 dl narancslé
- Só
- Cukor
- Méz
- frissen őrölt bors
- Napraforgóolaj
-
Mártogatós:
- 350 g Tonhalkonzerv
- 1 darab Főtt tojás
- 1 darab Citrom leve
- 3 - 4 evőkanál Savanyított kapribogyó
- 2 evőkanál Paradicsompüré
- 1 gerezd Fokhagyma
- 3 - 4 evőkanál Worchester szósz
- 2 csipet Fűszerpaprika
- Só
- frissen őrölt bors
Előkészítés
Egy nagyméretű tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a répákat, alaposan sózzuk, kevés cukorral meghintjük és egy kis olajat csurgatunk rá. Alaposan összerázzuk és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük 30-45 percre, míg hólyagosra, ráncosra sül.
Közben elkészítjük a tonhal mártogatóst: a tonhal mártogatóshoz az összes hozzávalót nagyméretű turmixba tesszük és selymesre, simára turmixoljuk. Pontos receptúra nem szükséges, de legyen sűrű, krémes, tunkolható és pikáns. Hűvösen kínáljuk!
Ha elkészült a répa, nagyméretű serpenyőben mézet karamellizálunk. Rádobjuk a forró répát és átkaramellizáljuk. Közben nagyon apránként adagoljuk a narancslevet hozzá, hogy fényes bevonat képződjön rajta. Ha kész, meghintjük a zöldekkel, kevés szezámmaggal és ropogós hagymával is.
Azonnal kínáljuk a mártogatóssal, akár mint reform sörkorcsolya, snack vagy vegetáriánus fogás.