Sült répa mártogatóssal

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sült répa mártogatóssal image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

4
  • Sült répa:

    • 15   - 20   szál Sárgarépa zöldjével együtt
    • 4   - 5   evőkanál Ropogós hagyma
    • 1   - 2   evőkanál Szezámmag pirítva
    • 1   marék Répa zöldje
    • 1   köteg Petrezselyem
    • 1   dl narancslé
    •  
    •   Cukor
    •   Méz
    •   frissen őrölt bors
    •   Napraforgóolaj
  • Mártogatós:

    • 350   g Tonhalkonzerv
    • 1   darab Főtt tojás
    • 1   darab Citrom leve
    • 3   - 4   evőkanál Savanyított kapribogyó
    • 2   evőkanál Paradicsompüré
    • 1   gerezd Fokhagyma
    • 3   - 4   evőkanál Worchester szósz
    • 2   csipet Fűszerpaprika
    •  
    •   frissen őrölt bors

Előkészítés

  1. A sárgarépákat egészben hagyjuk, zöldjüket levágjuk, egy kevés zsenge részt kimentünk belőle és finomra vágjuk. A répákat nem hámozzuk meg, hanem körömkefével alaposan megsikáljuk.

  2. Egy nagyméretű tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a répákat, alaposan sózzuk, kevés cukorral meghintjük és egy kis olajat csurgatunk rá. Alaposan összerázzuk és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük 30-45 percre, míg hólyagosra, ráncosra sül.

    Közben elkészítjük a tonhal mártogatóst: a tonhal mártogatóshoz az összes hozzávalót nagyméretű turmixba tesszük és selymesre, simára turmixoljuk. Pontos receptúra nem szükséges, de legyen sűrű, krémes, tunkolható és pikáns. Hűvösen kínáljuk!

  3. Ha elkészült a répa, nagyméretű serpenyőben mézet karamellizálunk. Rádobjuk a forró répát és átkaramellizáljuk. Közben nagyon apránként adagoljuk a narancslevet hozzá, hogy fényes bevonat képződjön rajta. Ha kész, meghintjük a zöldekkel, kevés szezámmaggal és ropogós hagymával is.

    Azonnal kínáljuk a mártogatóssal, akár mint reform sörkorcsolya, snack vagy vegetáriánus fogás.