Sütőben sült karácsonyi halleves, sült zöldségekkel, friss hagymával

Széll Tamás receptvideója
Széll Tamás receptvideója
Sütőben sült karácsonyi halleves, sült zöldségekkel, friss hagymával image
Nehézségi fok Közepes
Előkészítés 0 perc
Elkészítés 1 óra

Hozzávalók

6 Adag
  • Karácsonyi Halleves

    • 2   szál Sárgarépa
    • 2   szál Fehérrépa
    • 2   fej Vöröshagyma
    • 1   fej Vöröshagyma
    • 1   fej Édeskömény
    • 2   kávéskanál Paradicsompüré
    • 2   gerezd Fokhagyma
    • 1   fej Fokhagyma
    • 2   darab babérlevél
    • 2,5   - 3   kg Ponty
    • 3   dl fehérbor
    • 20   szem Egész bors
    • 12   szem koktélparadicsom
    • 2   fej Sonkahagyma
    • 2   szál Újhagyma zöldje
    • 1   - 2   darab citrom
    •   bors
    •  
  • Füstös-Borókás Gintonic

    • 32   cl Gin
    • 0,8   - 1   l Tonik
    • 20   szem Borókabogyó
    • 30   szem Fekete bors
    • 8   darab Fenyő ágcsúcs
    • 4   darab Tüll anyag
    • 4   darab Fehér kötöző zsineg
    •   Jég

Előkészítés

    KARÁCSONYI HALLEVES

    A sárgarépát, fehérrépát, édesköményt és vöröshagymát szép egyforma, nagyobbacska kockákra vágjuk. Nagyméretű keverőtálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, kávéskanálnyi paradicsompürével és reszelt fokhagymával. 2db, nagyméretű porcelántálba tesszük a zöldségeket és előmelegített, 180fokos sütőbe tesszük, míg a zöldség aranybarnára nem sül. Kb. 40perc

    Közben a pontyot kifilézzük és a filéket két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a húsát sűrűn beirdaljuk. A hal csontot és a fejet gyorsan megfőzzük alaplének: Egy fazékba tesszük a csontot és fejet, öntünk rá egy kis fehérbort és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Adunk hozzá egy fej hagymát és fokhagymát, néhány szem egészborsot, két babérlevelet és felforraljuk. Csendesen forraljuk, míg a zöldség meg nem sül, közben a habot leszedjük a lé tetejéről és sózzuk is.

    A pontyfiléket sózzuk, majd forró serpenyőben a bőrös oldalukat ropogósra sütjük, a húsos felüket nyersen hagyjuk! Ha elkészült a sültzöldség és szépen karamellásra sült, rárakosgatjuk az elősütött pontyszeleteket bőrös oldalukkal felefelé, majd rászűrjük az idő közben elkészült, könnyű hal alaplevet. Tegyük vissza a sütőbe további 30percre, míg a zöldség a ponty és a lé össze nem forrnak.

    Utolsó 10 percben dobjunk a lébe pár szem cikkekre vágott-, héj nélküli koktélparadicsomot. Ha elkészült a sütőben sült zöldséges hallevünk, tálalunk is: Tányérba szedünk a levesből, frissen vágott sonkahagymát és újhagyma zöldet teszünk minden egyes tányérban lévő hal tetejére, végezetül pár csepp citromlével is megcseppentjük.

    FÜSTÖS-BORÓKÁS GINTONIC

    Négy kisebb fenyőágdarabkát egy tányérra teszünk egyenként és kézi lángszóróval meggyújtjuk. Gyorsan letakarjuk egy felfordított burgundis vörösboros pohárral, hogy eloltsuk vele a lángot. Az így keletkező füst szépen bejárja a poharat, aminek az aromájára szükségünk van. Míg a pohár a fenyőággal pihen, egy kisebb serpenyőben a borókát és a feketeborsot kézi lángszóróval kissé megégetjük, majd négybe elosztjuk és tüll anyagba kötözzük, mégpedig úgy, hogy egy kis fenyőágat is belekötünk „fogantyúnak”. A felfordított füstös-illatos pohárba tesszük a fenyőággal a tüllbe kötözött fűszerzacskót, jeget teszünk bele, majd nyakon öntjük a ginnel és toniccal. Azonnal fogyasszuk-illatozzuk!